Парламентът улесни концесионирането на плажове

С промените в Закона се регулира сключването на договор

Политика
10:22 - 05 Юли 2019
1842
Парламентът улесни концесионирането на плажове

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за концесиите, в който се засяга възлагането на концесия, които се доближават максимално до правилата, разписани в Закона за концесиите, но съобразени със специфичните задължителни дейности по морските плажове и предоставянето на допълнителни услуги. 

"С новия § 4 и с изменението на § 5 се цели преодоляване на законодателната празнота и уреждане на преходните периоди, в които е прието решение за откриване на процедура по реда на отменената глава втора "а" от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие за възлагане на концесии за морски плажове до влизането в сила на този закон", пише в мотивите на законопроекта за промени в Закона за концесиите. 

Предлага се концесиите да се отдават и контролират по улеснени правила и при гъвкаво национално законодателство.

С промените в Закона се регулира сключването на договор за концесия за услуга на морски плаж, неговото изпълнение, изменение и прекратяване, както и сключването на договор с подизпълнител.

С гласуваните промени се регламентира и дейността по контрола по начин, който позволява ефективност при отчитането на изпълнението на изискванията, пише в документа.

За неуредените въпроси, свързани със стратегическото развитие и планиране на концесиите за услуга на морски плаж, финансирането на дейността и Националния концесионен регистър, както и за обжалването на решенията на концедента, се предвижда да се прилага Законът за концесиите.