Парламентът в Скопие прие резолюцията за червените линии с България

Премиерът Зоран Заев покани страната ни в „мини-Шенген”

Балкани
16:11 - 29 Юли 2021
2215
Парламентът в Скопие прие резолюцията за червените линии с България

Парламентът на Република Северна Македония прие на днешното си заседание предложената от ВМРО-ДПМНЕ за резолюция за македонските червени линии спрямо България. В подкрепа на текста са гласували 95 депутати, а един се е въздържал, съобщава БГНЕС.

"Македонският език е македонски, отделен и различен от другите. Македонският народ има култура и история, с която може да се гордее и няма да позволим никой да я оспорва”, написа заместник-председателя на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски.

В резолюцията се настоява „преговорите да се водят на равноправна и принципна основа при задължително спазване на международното право, без никакви условия от едната или другата страна и при зачитане достойнството на македонския народ”.

Подчертават се „автохтонността на македонския народ и неговия исторически, езиков и религиозна приемственост”, съществуването на македонски език с неговите диалекти и териториална и времева приемственост, както и македонската идентичност, която „води своята легитимност от многовековните традиции, предания, обичаи, колективна памет, манталитет, език, артикулирана осъзнатост за етнокултурна уникалност, колективна приемственост, уважение към традиционните религиозни институции и наратива за принадлежност на определена географска и историческа територия”.

„С България ще започнем да водим преговори за откритите въпроси веднага след като в София бъде сформирано новото правителство“, заяви македонският премиер Зоран Заев.

Премиерът на западната ни съседка заяви, че страната ни е добре дошла да се присъедини към инициативата „Отворени Балкани”, позната по-рано под името „мини-Шенген”, в който членуват Северна Македония, Албания и Сърбия.

„Отворени Балкани“ цели налагането на ново сътрудничество в региона, показвайки, че страните от тази част на Европа са способни да вземат решения сами за себе си.

Днес македонският премиер и колегите му от Албания и Сърбия – Еди Рама и Александър Вучич подписаха Споразумение за сътрудничество за защита и спасяване от бедствия в Западните Балкани и Меморандум за разбирателство за улесняване на вноса, износа и движението на стоки в Западните Балкани.

Рама и Вучич призоваха хората в региона да оставят след себе си болезненото минало и обещаха икономически просперитет.