Партиен лидер на разпит в СДВР, на свобода е срещу 20 бона

Политика
15:17 - 30 Март 2020 (обновена)
5180
Партиен лидер на разпит в СДВР, на свобода е срещу 20 бона

Лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов дава показания в СДВР.

Пред телевизия "Евроком", влизайки в сградата на Столичната полиция, Костадинов обясни, че няма никаква информация за причината, поради която е призован. Подозренията му обаче са свързани с изявата му в  телевизионно предаване в телевизията във връзка с проведени други разпити на служители от "Евроком".

Председателят на партия "Възраждане" беше категоричен, че ако днес му повдигнат обвинение, това ще бъде началото на политически процес, какъвто не е имало в най-новата ни история. Той изрази и опасения, че е възможно при разпита му днес да бъде задържан.

Водещият на "Делници" Николай Колев също получи призовка за разпит заради свое предаване, в което участие е взел лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов.

Медждувременно стана ясно, че Софийската районна прокуратура се самосезирала по повод изявления на Костадин Костадинов, съобщиха от институцията. Причината - негови изказвания будели неоснователна тревога у гражданите в условията на извънредното положение.

В телевизионно предаване Костадинов твърдял, че въведените противоепидемични мерки от здравните власти са „пропаганда за отклоняване на вниманието и не са в интерес на гражданите“. Освен това той отправил заблуждаващи твърдения за липси на стоки от складовете на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси” с думите: „Там има всичко по документи, а на практика няма нищо, всичко е ограбено, опоскано, изядено“.

Костадинов е привлечен към наказателна отговорност, като определената му мярка за неотклонение е парична гаранция в размер на 20 000 лева, съобщиха от прокуратурата. Разследването продължава.