Партиите получили над 1,7 млн. лв. от дарения

НАП започва проверка на служители на NEXO

Общество
20:01 - 19 Януари 2023
2659
Партиите получили над 1,7 млн. лв. от дарения

НАП започва проверка на служители на Nexo, които са дарявали средства на политически партии. След вътрешна проверка от “Да, България” съобщиха, че 15 служители на Nexo са правили дарения през 2021 и 2022 г. на обща стойност близо 400 000 лева. Заради случая шефовете на НАП и Сметната палата бяха изслушани в Бюджетната комисия.

Партиите получили над 1,7 млн. лв. от дарения. Има големи пропуски в правилата за финансиране на партиите. Така например проверки се правят само за размера на даренията, но не и за това кои са дарителите и къде работят. В тази връзка депутатите се разбраха да предложат временна комисия, която да направи спешни промени в законодателството. На последните избори дарените средства към партиите са близо милион и 800 хиляди лева. Това отчетоха от Сметната палата.

„Ние проверяваме участниците в предизборните кампании, а не дарителите. Дарителите се проверяват само за това дали размера на дарението съответства на доходите, които са получили. Нямам информация за организациите, в които работят, и не може да направим изводи за никакви обвързаности на организацията, в която работят, с политическата сила”, заяви Цветан Цветков,  председател на Сметната палата.

„Nexo е швейцарска фирма и тя  регистрирана в Швейцария, което означава, че няма как да провери Швейцария за каквато и да е фирма”,  Борис Михайлов, директор на НАП.

НАП започва проверка на служители на NEXO