Партиите се отчитат: БСП събрала 1 млн. от членски внос , "Атака" не взима пари

12 щедри седесари пълнят касата на сините, сред тях е и лидерът Румен Христов

Политика
12:45 - 18 Април 2019
1892
Партиите се отчитат: БСП събрала 1 млн. от членски внос, "Атака" не взима пари

Основните политически партии не отчитат външни дарения към бюджетите си за миналата година. В декларациите си пред Сметната палата, организациите отчитат, че са харчили от държавната си субсидия и даже са им останали пари. 

Единствено БСП е декларирала дарения, но от собствените й членове – предимно депутати от НС и Европарламента, което е практика за левите. 938 хил. лева от членски внос са влезли в касата на Столетницата. Общо приходите на БСП през 2018 г. са били над 13,3 милиона. 12 милиона от тях са от държавна субсидия, пише „24 часа”.

Червената партия е събрала и най-много от хората си за работата на централата и местните си структури. В партията има правило депутатите и тези на държавни длъжности да отделят по 10% от месечното си възнаграждение за организацията си. И при намалените заплати заради отсъствието си от парламента, социалистите пак заделят от парите си, но 10-те процента се начисляват върху реално получената сума, която е между 800 и 1500 лв. на човек, а не както преди бойкота - близо 5000 на месец. 

Още 326 393 лева е получила соцпартията от дарения. Най-големите донори са отново депутатите - повечето от тях са дали на 3 пъти през годината по 1000 лева, при това без условие. Включително и лидерката Корнелия Нинова. Има и по-малки суми - по 200-300 лева, като те са във връзка с кампании за частични местни избори.

Разходите на БСП са близо 11 милиона. 3,2 милиона отиват за заплати на червените. Над 600 хиляди са били за командировки, дарения и други разходи.

ДПС отчита над 41,7 милиона приходи за миналата година, като най-голямото перо и при тях е от субсидията - 4,1 млн. Членовете на партията са внесли  около половин милион. Дарения няма. 37 хил. лева е получила партията обаче от застрахователна компания заради откраднат в края на 2017 г. неин автомобил от паркинг.

2,974 млн. лева са били разходите на ДПС за миналата година. Най-голямото перо са за външни услуги (наеми, хонорари, медийни изяви, съобщителни услуги, абонамент и др.) - 1,2 милиона. 12 души са на граждански договор към централата и на тях са платени 166 хил. лв. 872 хиляди пък са изплатени като заплати на 70-те служители на партията. 137 хил. в брой в касата си отчитат от “Ал. Стамболийски” 45А към края на декември 2018 г.

ДПС са продали имот за 150 хил. лева в Смолян. Помещението, което ползвали за партиен офис, било част от “Грандхотел Смолян”. Продали го на хотела и за същата сума си взели нов офис в града.

Малко над 23 милиона са приходите на ГЕРБ за миналата година. От членски внос ГЕРБ са събрали 161 000 лв. При тях сумата е символична - 2 лв. Управляващата партия не отчита приходи от дарения, но е дарила от касата си 165 хил. за благотворителност.

Общо приходите на ГЕРБ през миналата година са били малко над 23 млн. лв., като 15 млн. от тях са били държавна субсидия. Управляващите са изхарчили 9, 450 млн. лв., като 5 милиона са за административни нужди. От лихви по депозити в касата на ГЕРБ са влезли 3 хил. лева. Партията погасява и лизинг на автомобил за 146 хил. лева.

Държавната субсидия за НФСБ е 1,398 млн. лв. Членската маса на партията на Валери Симеонов е вкарала 22 хил. лв., а разходите за партийна дейност са стигнали близо милион.

От “Атака” са карали само на държавната субсидия от 1,4 млн. лева. Партията на Волен Сидеров не събира членски внос през последните 2-3 години.

В касата на войводите на ВМРО са постъпили 93 хил. лв. от членски внос за 2018-а. И при тях размерът е символичен – минумумът е левче. От субсидията са разполагали с 1,398 млн. лв. Разходите на партията са били 959 хил. лв.

Парите са отишли за реклама, печатни материали, издръжката на партиен вестник, знамена, шапки, значки, поздравителни адреси, абонамент. Освен това са харчили и за наем на клубове, консумативи, ремонти, организиране на мероприятия, пътни разходи и разходи за заплати и осигуровки. Купили са и кола за 4 хил. лв.

“Воля” е взела 1,927 млн. лв. държавната субсидия, спечелила е 4 хил. лв. от лихвите. А членовете на партията са внесли още 10 хил. лв. 86 хил. са похарчени за наеми, 120 хил. - за външни услуги и 21 хил. лв. за печатни медии.

Най-старата дясна партия СДС, макар и малобройна е успяла да събере дарения за 162 хил. лв. от свои, общо 69 души. 12 сини са били щедри към партията си – те са вкарали в партийната каса по 10 хил. лв. начело с лидера на партията Румен Христов. Така сините са успели да съберат 100 хил. лв. от членски внос. Продали са и кола за 2 хил. лв.