Партия ВОЛТ остава извън сглобката ПП-ДБ

Топ
13:56 - 04 Септември 2024
2072
Партия ВОЛТ остава извън сглобката ПП-ДБ

Партия ВОЛТ, основана от Настимир Ананиев, остава извън коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България". Решението е взето на извънредно заседание на политическия борд на партията. Това съобщиха от ПП ВОЛТ в отворено писмо до медиите, подписано от съпредседателя на партията Симеон Трулев. 

ПП ВОЛТ стана мандатоносител на "Продължаваме Промяната" за изборите за 47-то Народно събрание на 14 ноември 2021 г. Тя е част от коалиция ПП-ДБ от създаването й за изборите за 49-то Народно събрание през април 2023. 

От партията пишат, че преди изборите за 50-ото Народно събрание, "Демократична България" и "Продължаваме промяната" са водили разговори за коалиция, в които не са участвали представители на ВОЛТ. 

"Уж заедно и обединени, но без ПП Волт. Явно цената „Да, България“ да каже ДА на ПП е била отстраняването на Волт от коалицията", пишат в писмото си от партията. 

Ето и останалата част от позицията на ВОЛТ без редакторска намеса: 

Вчера късно вечерта беше проведен спешен политически борд на ПП Волт, на който стана ясно, че след поредна проведена среща относно участието в коалиция ПП-ДБ, това няма да се случи.

ПП Волт е част от коалиция ПП-ДБ от самото ѝ създаване за изборите за 49-то Народно събрание през април 2023. Волт също така беше и мандатоносител на Продължаваме Промяната  преди 3 години за изборите за 47-то Народно събрание, когато беше гласуван и кабинета Петков.
Последните два дни разбрахме и за преговори, които са се водили без ПП Волт. При съставянето на коалицията за 50-то Народно събрание, ДБ са настоявали Волт да се премахне от коалицията, но тогава ПП са отказали.

Очевидно сега ДБ са успели да се наложат след заплахите си за напускане на коалицията. Основните три проблема са били избираемите места, участието на Волт в коалиционния съвет на ПП-ДБ и включване в коалиционното споразумение на регламент, уточняващ с кои партии и коалиции не бихме работили в предстоящото 51-Народно събрание.

Превръщането на ПП-ДБ в елитарна жълтопаветна коалиция няма да доведе до желаната промяна, а по-скоро се влиза в „релсите“ на Реформаторския блок, чийто край знаем какъв беше.

ПП Волт никога не е имал претенции към коалицията за избираеми места или получаването на субсидия, например. За нас са важни политиките и принципите, за които се борим, както и да има истинска промяна. Затова и на 30 август поискахме среща с другите три партии от коалицията като беше изпратено писмо до Кирил Петков, Асен Василев, Атанас Атанасов и Божидар Божанов.

В писмото акцентираме върху три неща, които предложихме да се включат в коалиционното споразумение. Отговор получихме единствено от ПП.

Ето и самото писмо:

Уважаеми г-н Божанов,

Пиша ви във връзка с предстоящите избори за Народно събрание, които ще се проведат на 27 октомври.

На последния политически борд на ПП Волт беше взето решение да се проведе среща с председателите и представляващите партиите  от коалиция ПП-ДБ, за да уточним съвместното ни явяване на тези избори и коалиционното споразумение, което трябва да подпишем.

Предлагам срещата да се проведе на 3 или 4 септември в удобни час и място за вас.

Част от темите, които искаме да обсъдим са политики, които да допълним към предизборната ни програма, свързани с намиране на решения на демографския проблем, с политики в областта на сигурността, в областта на здравеопазването, политики в областта на образованието, политики с фокус подпомагане на малък и среден бизнес и предприемачеството, политики в областта на справяне с пътния травматизъм и политики за справяне със семейното кадруване в съдебната система чрез промени в ЗСВ.

Също така осигуряване на водачески места в предстоящите избори на кандидати на възраст между 21 и 29 години, които припознават целите и ценностите на коалицията.

Включване в коалиционното споразумение нa регламент, уточняващ с кои партии и коалиции не бихме работили в предстоящото 51-Народно събрание.

Ще очаквам отговор от вас с дата и час за среща.

С уважение,

Симеон Трулев, Съпредседател на ПП Волт“

ПП Волт свиква извънреден национален съвет този петък за да обсъди създалата се ситуация и да предприеме нужните стъпки за участието ни на предстоящите избори на 27 октомври 2024г.

Съпредседателите на ПП Волт - Венцислава Любенова и Симеон Трулев, заявиха също така, че ще свикат общо събрание на ПП Волт до края на октомври.

ПП Волт е част от общоевропейското движение Волт Европа, което има представителство и учредени партии във всички европейски страни. Също така има 5 представителя в Европейския парламент, депутати в нидерландския парламент, множество кметове и общински съветници в цяла Европа