Партията на Борис Джонсън с шокираща загуба на частични избори

Либералният демократ Хелън Морган спечели 47% от вота в Северен Шропшър

Свят
14:17 - 17 Декември 2021
1216
Партията на Борис Джонсън с шокираща загуба на частични избори

Консервативната партия на министър-председателя на Обединеното кралство Борис Джонсън претърпя зашеметяващо поражение на частичните парламентарни избори, които бяха тест за неговото управление на фона на седмици на скандали и рязко покачващи се случаи на COVID-19. Това предаде Асошиейтед Прес.

Либералният демократ Хелън Морган спечели 47% от вота в Северен Шропшър, селски район в Северозападна Англия, който е представляван от консерватор почти непрекъснато от 1832 г. насам. Изборите бяха свикани, след като бившият член на парламента от региона (който беше от Консервативната партия) подаде оставка заради корупционен скандал.

"Тази вечер жителите на Северен Шропшър говориха от името на британския народ", заяви Морган в победната си реч. "Те казаха силно и ясно: "Борис Джонсън, партито свърши. Твоето правителство, управлявано чрез лъжи и блъфиране, ще бъде подведено под отговорност. То ще бъде проверявано, ще бъде критикувано и може да бъде победено."

Резултатът ще окаже натиск върху Джонсън само две години след като беше преизбран с привидно неоспоримо мнозинство от 80 места в парламента. През последните седмици обаче авторитетът му беше подкопан от твърдения, че той и неговият персонал са присъствали на коледни партита миналата година, докато Великобритания беше в локдаун, от опити да предпази свой съюзник от обвинения в незаконно лобиране и от предположения, че е приемал неправомерно дарения за финансиране на разточителния ремонт на официалната си резиденция.

Поддръжници и опоненти поставят под въпрос и начина, по който Джонсън се справя с пандемията, след като тази седмица новозаразените във Великобритания достигнаха рекордни стойности.