Партията на Ченалова се гласи за местния вот през 2023-а

Политика
14:48 - 28 Юли 2022
3901
Партията на Ченалова се гласи за местния вот през 2023-а

„Политическата криза, в която се намираме, не се дължи само на коалицията, оглавявана от ПП, управлявала досега, а на липсата на управленски опит в новите партии, които влязоха в парламента. От друга страна - партиите на статуквото са непреодолимо опротивели на българските граждани. 

Като гражданин аз не виждам алтернатива в някой, който да удовлетвори желанията на българите и да постигне най-малката цел - да стабилизира управлението в държавата".

Този коментар направи пред БНР Румяна Ченалова, юрист и бивш съдия.

Според нея ПП са загубили доверието на хората, защото са се оказали хора без житейски и политически опит, които са разчитали само на себе си. 

Тя подчерта, че това, което се случва в страната, предвещава една последваща криза в управлението:

"И след предсрочните избори през есента няма да се формира правителство. Хората, които са управлявали и имат политически опит, и тези, които сега стъпват във властта, няма как да се обединят, защото целите им са различни, нивото на компетентност е различно. Чака ни поредица от избори". 

Ченалова посочи вариант за решение на кризата:

"Едно обединение на онези сили, които се разграничават не само от статуквото ГЕРБ, но и от всички политици, партии и правителства, които имаха за цел основно източване на парите от европейските фондове. Обединението на тези сили ще бъде първата глътка въздух".

Почтеност и компетентност - това са качествата, които юристката открои като най-важни за политиците:

"Ако следващото Народно събрание има силите да приеме един закон за почтеност, т.е. за предварителна проверка на тези, които са начело на всяка от трите власти и надолу по вертикалата, тогава и качествените и почтени хора ще се включат".

Румяна Ченалова изказа мнение, че предизборно обединение на ПП и ДБ ще има "минимален шанс да влезе в следващия парламент".

Бившата съдийка съобщи, че участва в новосформирано гражданско движение, което "има за цел да разшири възможността за участие и контрол на българските граждани в управлението".

"Не сме решили дали ще участваме в изборите, които предстоят. Може би в местните (през 2023-а, б.ред.) - да", обясни още Ченалова.