Партията на Цветанов със седем въпроса към Захариева

Политика
11:55 - 22 Януари 2021
2547
Партията на Цветанов със седем въпроса към Захариева

След посещението на сръбския външен министър у нас, партията на бившия втори в ГЕРБ - Цветан Цветанов, излезе със седем въпроса към външния министър Екатерина Захариева. 

Ето какво питат от "Републиканци за България": 

Важността на взаимоотношенията между двете държави ни задължават да поставим няколко ключови въпросa към българското правителство и Министерство на външните работи, а именно:

• По време на срещата била ли е тема на разговор, съседната и на двете държави, Република Северна Македония? В публичните изяви на министър Селакович пред сръбските медии, преди срещата бе обявено, че една от обсъжданите теми ще бъде именно Република Северна Македония. Има ли направено предложение за „помощ“ от страна на Сърбия по отношение на историческия спор между България и Република Северна Македония, както бе предложено, преди няколко месеца, от председателя на сръбското народно събрание (Народне скупштине Републике Србије) Ивица Дачич?

• Във връзка с преговорите на Република Сърбия за присъединяване към Европейския съюз поставен ли е въпросът за разсекретяване на архивите на тоталитарната тайна служба на Югославия (УДБА), които се намират в Белград? Този въпрос е в пряка корелация с поставеното искане в българската Рамкова позиция, към Република Северна Македония, за осветляване и публикуване на списъците с лицата принадлежали към същата тази репресивна служба (УДБА)?

• Във връзка с преговорите на Република Сърбия за присъединяване към Европейския съюз, поставен ли е въпросът за премахване на надписите от паметните плочи и паметници, както и текстовете в сръбските учебници, където все още Република България се споменава като „Бугарски фашистички окупатор“?

• По време на срещата обсъдено ли е лошото социално-икономическото положение на българското малцинство в Западните покрайнини, както и продължаващата над 100 години икономическа и културна асимилационна политика от страна на Сърбия?

• Обсъдени ли са взаимоотношенията на Република Сърбия и Република Косово и остава ли непроменена официалната позиция на България с признаването на независимостта и териториалната цялост на Косово?

• Коментирани ли са теми от военен и геополитически характер – продължаващото въоръжаване на Сърбия с руско и китайско въоръжение и по-важното коментиран ли е „хуманитарният център“ в Ниш, както и разполага ли се това въоръжение по границата с България?

• Обсъдени ли са реципрочни действия и проекти, от страна на Сърбия, в полза на България на базата на направените от нашата страна безпрецедентни проект и подкрепа – „Турски поток“, чрез който Сърбия получава по-евтин от България руски газ и допускането през въздушното пространство на натовска България на руско въоръжение.