Партията на Слави с потенциал за трета сила

Политика
12:31 - 10 Декември 2019
1604
Партията на Слави с потенциал за трета сила

Ако изборите са днес, ГЕРБ остава първа политическа сила, следвана от БСП. На сцената обаче се появя и нов играч и това е формацията на Слави Трифонов "Няма такава държава".

Това показва национално-представително проучване на "Маркет Линкс", проведено между 21 и 28 ноември.

Социологът Добромир Живков поясни пред bTV, че непосредствено след местните избори разликата между двете основни политически сили остава едва 2%.

Резултатите от изследването показват, че на политическата сцена убедително излиза новата формация „Няма такава държава". Тя дава сериозна заявка, въпреки че миналата седмица съдът отказа да я регистрира като политическа партия. Според проучването, ако политическата сила се яви на избори днес, тя има потенциал да бъде с трета по големина парламентарна група.

Според „Маркет Линкс” "Няма такава държава" събира протестния вот на гражданите - те черпят поддръжници както сред хората, които не гласуват, така и от патриотично настроените граждани.

По отношение на институциите с най-голямо доверие остава Президентството. Това според социолозите е очаквано, тъй като тази институция не е ангажирана пряко с изпълнителната власт, а изпълнява привилегированата роля да бъде коректив на властта.

Данните на проучването сочат, че парламентът остава с най-ниско ниво на доверие.

Изследнавето отбелязва и спад на одобрението при "Обединените патриоти", докато при ДПС се забелязва висока мобилизация.

Най-висок процент на негативна нагласа се отбелязва към партия "Атака".