Партията на Вучич печели изборите в Сърбия , Бърнабич обяви победа

Коалицията около управляващите взема повече от половината депутатски места

Актуални новини
08:20 - 18 Декември 2023
2555
Партията на Вучич печели изборите в Сърбия, Бърнабич обяви победа

Коалицията около управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП) води с 46,6 на сто от гласовете, следвана от проевропейската опозиционна коалиция "Сърбия срещу насилието" с 23 на сто от гласовете по обявените предварителни данни на социологическите агенции ЦеСИД и ИПСОС на базата на представителна извадка от 72,6 на сто от избирателните секции. 

Това означава 129 депутатски места за партията на Вучич в 250-местния парламент на Сърбия, според националната сръбска телевизия РТС.

"Сърбия срещу насилието" получава 63 мандата.

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич обяви победа тази вечер в централата на управляващата СПП победа с предварителни резултати от 47,1 на сто при обработени 50 процента от секциите.

"Благодаря на всички на граждани на Сърбия, че са гласували за програмата, плана, визията за една успешна Сърбия", заяви Бърнабич.

Тя изказа благодарност и на президента Александър Вучич за подкрепата, а самият той застана до нея по време на изявлението. По-рано, след като упражни вота си, Вучич коментира пред медиите, че очаква партията му да постигне мнозинство.