Партийният пресцентър - трамплин към властта?

Любопитно
14:05 - 28 Януари 2021
4877
Партийният пресцентър - трамплин към властта?

Длъжността на партиен пиар често се оказва добър трамплин към висока политическа кариера. Мнозина от най-популярните пресаташета и шефове на пресцентрове на водещите партии в крайна сметка, след дългогодишен труд, се озоваха на депутатската банка като народни избраници или пък на атрактивна позиция в изпълнителната власт, показва практиката от последните десетилетия.Така след дълги години асистентски труд, избраните пробват „от меда и жилото” на истинската власт.

Една от от тях - някогашната шефка на пресцентъра на БСП Илияна Йотова е с най-устремна политическа кариера. Фактите говорят - в момента Йотова е вицепрезидент. Скокът й в политическите среди тръгна още като говорител и шеф на пресцентъра на левицата още по времето на Георги Първанов, а после и на Сергей Станишев. През 2005-а, амбициозната дама влезе в изборните листи и бе избрана за депутат в 40-ия парламент. Дори на депутатската банка, Йотова временно продължи да бъде пиар на Столетницата.

През 2007-а тя спечели място в Европарламента като представител на Групата на социалистите и демократите, а през 2017-а се закле като вицепрезидент на държавния глава Румен Радев.  

В директната политика влезе и някогашния шеф на пресцентъра на ДПС Велислава Кръстева.

Бившата журналистка бе поканена да поеме връзките с медиите през 2004-а от зам.-шефът на движението Емел Етем.

През 2007 г. Велислава Кръстева стана член на ЦИК за избор на представители на България в ЕП и член и говорител на Централната избирателна комисия за местни избори.

Кръстева влезе в изпълнителната власт по времето на кабинета Орешарски като зам.-министър на културата с ресор „Културно наследство, музеи и галерии“. През 2017 г. спечели депутатско място в 44-то Народно събрание.

Бившият пиар на ДПС има любопитно определение за професията политически пиар. "Добрият политически пиар е като сол във водата. Гледаш я прозрачна, вкусиш я – солена.", обяснява скритите капани на професията Кръстева.

От пиарското към депутатското място прекрачи и някогашната пиарка на Волен Сидеров-Миглена Александрова. Русокосата хубавица, обявена за най-сексапилната депутатка, години наред бе неотклонно до атакист №1 и в парламента, и по барикадите.

През 2014-а Миглена бе избрана за депутат от листата на „Атака” за 23 МИР в София. Късметът на пресаташето на националистите се усмихна, след като Деница Гаджева се отказа от депутатско място в нейна полза.

Твърди се, че и дългогодишната пиарка и дясна ръка на премиера Бойко Борисов Севделина Арнаудова също ще влезе в листите на ГЕРБ и евентуално ще започне политическа кариера като депутат. Амбициозната дама е дясна ръка на министър-председателят още от кабинета Борисов-1, но миналата година се отказа от Министерския съвет, за да се отдаде на чисто партийна работа предизборно.