Първа помощ при хранително натравяне

Внимавайте с яйцата покрай тежките великденски софри

Здраве
12:11 - 26 Април 2019
3686
Първа помощ при хранително натравяне

С настъпването на Великден и обичайните тежки софри с много яйца, добре е да помислим и за хранителните натравяния. В повечето случаи те са резултат на некачествени или престоели храни и тогава не са опасни.

Понякога обаче болежката може да имат непредвидими последици - така например ако не бъдат взети навременни мерки, може да се стигне до поява на хронично заболяване или дори до животозастрашаващо състояние.

Какво можем да направим в домашни условия?

Слабите натравяния, съпроводени със спорадични повръщане или диария, които не продължават повече от 24 часа, обикновено могат да се преодолеят у дома с помощта на някои навременно взети мерки:

- Не яжте твърда и трудносмилаема храна, а поемайте много течности.

- Малките, но чести глътки бистри течности, най-добре вода, дават възможност на организма да не се дехидратира.

- Избягвайте питиета, които съдържат алкохол, кофеин или захар.

- В аптеките се предлагат медикаменти без рецепта, които помагат за рехидратирането на организма. Най-добре е все пак да се консултирате със своя лекар или с фармацевта.

- Спортните напитки са подходящи, но само при възрастни и то при условие, че са разредени с вода, тъй като съдържат твърде много захар, а тя може да засили проявите на диарията.

- След като мерките против дехидратирането на тялото започнат да дават резултат, може да се приеме и малко храна – най-добре ориз, зърнени култури, овесени ядки, както и в малки количества немазно месо, което в никакъв случай не бива да бъде пържено.

- Повечето случаи на хранително натравяне не изискват приемане на медикаменти против диария, но те все пак могат да са от полза, ако се спазват инструкциите от листовката. Не се препоръчва децата с хранително натравяне да приемат такива лекарства, освен ако не са препоръчани от лекар.