Първа публична екзекуция от две години в Иран

Осъден за убийството на полицейски служител е увиснал на бесилото рано сутринта

Новини
11:51 - 24 Юли 2022
4003
Първа публична екзекуция от две години в Иран

Иран извърши в събота първата си публична екзекуция от повече от две години насам, съобщи неправителствена организация, която осъди тази практика като "средновековна" в момент, когато нараства загрижеността за засилващите се репресии в ислямската република.

Иман Сабзикар, осъден за убийството на полицейски служител през февруари 2022 г. в южния град Шираз, е обесен рано сутринта на мястото на престъплението, съобщи базираната в Норвегия неправителствена организация "Ирански права на човека".

От там заявиха че иранските държавни медии са съобщили за извършената публична екзекуция и че осъденият е бил идентифициран като Сабзикар, чиято присъда за публично обесване е била потвърдена от Върховния съд по-рано този месец.

"Възобновяването на това брутално публично наказание има за цел да сплаши хората да не протестират", заяви директорът на IHR Махмуд Амири-Могадам.

"Можем да засилим съпротивата срещу извършването на такива средновековни практики, като хората протестират повече срещу смъртното наказание - особено срещу публичните екзекуции, а международната общност заеме твърда позиция", добави той.

Снимки, разпространени в социалните медии, твърдейки, че са от екзекуцията, показват мъж, облечен в стандартните за Иран затворнически дрехи в светлосиньо и черно, който виси на няколко метра над земята на въже, прикрепено към кран на камион.

Екзекуциите в Иран обикновено се извършват в рамките на затвора. Според активистите, публичните екзекуции се използват като възпиращ фактор, особено когато престъплението е свързано с убийството на член на силите за сигурност.

IHR заяви, че последната регистрирана публична екзекуция е била извършена на 11 юни 2020 г. В момента четирима други мъже, които също са били осъдени на смърт за убийство на полицейски служители в отделни, но сходни случаи, са застрашени от същата съдба.

През последните седмици активисти изразиха загриженост от нарастващите репресии в Иран, тъй като в страната се наблюдават необичайни протести в условията на икономическа криза.

Известни филмови режисьори и други интелектуалци са арестувани, а IHR заяви, че броят на екзекуциите през първата половина на 2022 г. се е удвоил в сравнение с 2021 г., пише БГНЕС.