Първа сесия на ЕП: Най-младият евродепутат е на 23 години, най-възрастният – на 77

Ветеранът на европарламента е бившият кмет на Палермо Леолука Орландо

Новини
13:14 - 16 Юли 2024
1007
Първа сесия на ЕП: Най-младият евродепутат е на 23 години, най-възрастният – на 77

23-годишната Лена Шилинг (Зелени/ЕСА) от Австрия е най-младият евродепутат в новия Европейски парламент, който започна работа в Страсбург. Най-възрастният евродепутат е 77-годишният Леолука Орландо (Зелени/ЕСА) от Италия, който бе кмет на Палермо повече от 20 години и също така е бил председател на Италианската федерация по американски футбол, съобщава специалният пратеник на БТА Мартина Ганчева.

Средната възраст на евродепутатите в новия Европейски парламент е 50 години, стана ясно на пресконференция на представители на институцията.

През десетия си мандат Европейският парламент ще има 720 места - с 15 повече, отколкото в края на предишния. 54 процента от евродепутатите са новоизбрани (през 2019 г. делът на новодошлите е 61 процента), а делът на жените е 39 на сто (през 2019 г. беше 40 процента).

В началото на десетия мандат ЕП има осем политически групи, с една повече от предишния законодателен мандат. 33 евродепутати остават независими.

Първата парламентарна сесия на новия Европейски парламент е отразявана от близо 500 журналисти. "400 журналисти дойдоха с официална покана, и още стотина на своя инициатива.

Новоизбраните евродепутати започнаха днес работа в Страсбург, като първата точка в дневния им ред е избор на нов председател на Европейския парламент. За поста има двама кандидати - досегашния председател Роберта Мецола (Европейска народна партия) и Ирене Монтеро ("Левицата").

В своето слово преди гласуването Мецола се обяви за повече власт на ЕП, за борба със злоупотребите в институцията и в подкрепа на Украйна. Европа е място на помирение, равенство, свобода, демокрация, на възможности, върховенство на закона и напредък, каза тя. Европа ни дава възможност да мечтаем за бъдеще с неограничени възможности, добави Мецола.

Тя посочи, че ЕП трябва да преодолее разликата между това, което ЕС върши и онова, което хората очакват. Мецола обеща да се бори за право на ЕП на законодателна инициатива и допълни, че евродепутатите трябва да имат възможност да отхвърлят законопроекти, с които не са съгласни.

ЕП трябва да бъде подсилен, почтен и открит, настоя тя. Няма да избягвам трудните решения, добави Мецола.

Ирене Монтеро говори за мир в Европа и предложи ЕС да въведе санкции срещу израелския премиер Бенямин Нетаняху, както е направил срещу руския президент Владимир Путин, когото тя нарече "престъпник".

Монтеро заяви, че нейната кандидатура е в защита на мира в Европа и на правата на работниците. По нейните думи в ЕС е "наложен военен консенсус" и войната в Украйна е резултат от военните цели на САЩ. Войните винаги водят до страдание за народа, днес мнозина не могат да покриват разноските си и се връщат ограниченията за бюджетните разходи, мирът е най-важното за Европа, добави тя.

Европа трябва да подкрепи синдикатите и повече права за работниците, военизирането на Европа ще задълбочи проблема с енергията. Искаме Европа да не бъде расистка, миграционната политика не може да зависи от състоянието на пазара на труда, посочи Монтеро. Тя настоя да не се повтарят случаи като "Катаргейт" - разследване, което установи корупция сред евродепутатите в интерес на Мароко и Катар.

След изказванията на Мецола и Монтеро гласуването започна, като новият председател на ЕП ще бъде обявен по-късно днес.