Първа жертва на коронавируса сред френските медици

Починалият лекар е бил специалист от спешното отделение на болница в Компиен

ЕС
17:55 - 22 Март 2020
3083
Първа жертва на коронавируса сред френските медици

Епидемията от коронавирус взе първата си жертва сред френските медици, съобщи днес министърът на здравеопазването Оливие Веран, цитиран от Ройтерс.

Министърът отдаде почит на медицинските работници в телевизионна реч и заяви, че страната разчита на работещите граждани да поддържат функционирането на основни услуги въпреки строгите ограничителни мерки.

Починалият лекар е бил специалист от спешното отделение на болница в Компиен, според пост във Фейсбук на едно от децата му.

Същевременно френската верига супермаркети Ошан (Auchan) обяви бонус от 1000 евро за 65 0000-те си служители заради работата им по време на кризата, която провокира опасения за възможна липса на персонал в някои сектори на икономиката и обществените услуги от първостепенна важност.

Правителството може да предостави "бонус за присъствие" в условията на епидемията, който няма да се облага с данъци, за граждани, които не могат да работят дистанционно и продължават да извършват служебната си дейност, посочиха представители на властите.

Призоваваме гражданите да продължат да се мобилизират, за да поддържаме икономиката си работеща. Не заради икономически цели или бюджети, а тъй като само едно липсващо звено може да провали цялата производствена система, каза Веран.