Първан Симеонов: Ако няма правителство, вината ще падне върху ГЕРБ

Политика
19:12 - 19 Март 2024
5750
Първан Симеонов: Ако няма правителство, вината ще падне върху ГЕРБ

Ако няма правителство, ГЕРБ ще бъдат виновните. Това заяви политологът Първан Симеонов пред БНР.

Той недоумява какво мислят, че ще постигнат ГЕРБ, ако махнат Тодор Тагарев като министър на отбраната. Според него може наистина Бойко Борисов да не харесва как се справя Тагарев, но западните партньори държат на него. По думите му няма значение дали Тагарев ще оглави МО, освен за избирателите на ПП-ДБ.

Първанов отбелязва, че тактиката на ГЕРБ е била през ден да пускат през медиите съобщения, че всичко се проваля, за да вкарат ПП-ДБ в режим на молба. По този начин ГЕРБ развързва ръцете си, защото, ако има правителство, ГЕРБ ще изглеждат като конструктивна сила. Това е политическо надлъгване, подчерта той.

Политологът подчерта, че начина, по който текат преговорите, изглеждат така, сякаш и двете страни искат да има правителство. Той обаче не изключва и варианта да има предсрочни избори. ГЕРБ са спокойни, че винаги може да се случи правителство и си позволяват тази игра на котка и мишка, смята Симеонов.

По думите му защото ПП-ДБ са влезли в капан още с влизането в сглобката с ГЕРБ. В този момент в България и в условията на война в Украйна няма никакъв начин управленският разказ да бъде разказан без ПП-ДБ, уточни той.

От ГЕРБ зависи дали ще имат ПП-ДБ до себе си, или ще имат ПП-ДБ като яростна опозиция. ПП-ДБ утре биха могли да излязат на жълтите павета и много бързо ГЕРБ могат да бъдат отново набутани в ъгъла на ринга, добави Симеонов.

Ако боричканията между ГЕРБ и ПП-ДБ продължават, хората ще потърсят нещо трето, а кандидати за трето въобще не липсват, каза още той.