Първан Симеонов: Изцяло политическа е битката Гешев - Сарафов

Ако освободят главния прокурор, те му развързват ръцете още повече, смята политологът

Новини
10:40 - 18 Май 2023
2474
Първан Симеонов: Изцяло политическа е битката Гешев - Сарафов

„Ако освободят Иван Гешев, те му развързват ръцете още повече. Има хора, които виждат в него политическо бъдеще. Има ниша за нова консервативна сила. ГЕРБ избързаха малко, но това им отваря нов шанс. Изцяло политическа е битката Гешев-Сарафов. Това е опит на ГЕРБ-СДС да си изчистят имиджа”, заяви политологът Първан Симеонов от „Галъп”.

Според него сега идва времето на съпредседателя на ДБ Христо Иванов, че сега е времето за конституционни промени.
"Политиците сега са раздвоени, защото хората искат правителство, но искат да се харесат „на своите хора”. Това, което направи Гешев, постави в шах всички, но увеличава шансовете за съставяне на правителство", смята Симеонов.

За парламентарната реалност и събирането на мнозинства политологът каза, че ИТН имат политическа своенравност и може да се откачат като помощно колело.

"Гешев има точно позициониране, той е подготвил позициите си за тази война – той е със САЩ, с Израел, против Путин", коментира още той.

Според Евелина Славова от „Тренд” „тази война (в прокуратурата) ще има много епизоди.

„Може би много по български се случва цялата ситуация, говорим за институции и такъв тип „заплахи, аз се страхувам, ти се страхуваш… Никой не е в добра ситуация, всеки трябва да прецени по-малкото зло. Ще има и въпрос към Гешев - защо си мълчал досега”, каза в ефира на Нова нюз Славкова.