Първан Симеонов: Облаците откъм Европа за Борисов се сгъстяват

Политика
12:08 - 29 Септември 2020
2843
Първан Симеонов: Облаците откъм Европа за Борисов се сгъстяват

Този път на Борисов няма да му е леко, сгъстяват се облаците откъм Европа. Вярно е, Борисов има и западна подкрепа, и руската подкрепа струва, но западната подкрепа не изглежда вече толкова безпроблемна. 

Това коментира в ефира на радио „Фокус“ политологът и изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов.

"Премиерът влиза в игра на честта, която е трудна за него, защото докато пази честта си, губи възможности за бъдещето. Той разчита, че протестът ще се омаломощи и партизира, което малко по малко се случва. След това се очаква премиерът да тръгне на тур по страната и да раздава пари. Облаците откъм Европа се сгъстяват и западната подкрепа вече не е толкова безпроблемна, а грешките дебнат от всякъде", коментира още Първан Симеонов.

Точно затова той смята, че този път на Борисов няма да му е толкова лесно.

"Например при нов голям протест и сериозно полицейско насилие позициите на премиера ще се разклатят. Другият вариант е поредна реторична грешка на някой функционер на ГЕРБ, увлечен в това да стегне собственият си електорат, забравяйки, че го слуша цяла България. Грешките дебнат отвсякъде. Няма да му е леко“, подчерта Симеонов.

Той е на мнение, че протестът е направил така, че подобен стил на управление като настоящия да не се повтори. "Обществото ни е надраснало този стил, а президентът се явява водач на синхронизацията, която се наблюдава между сините и червените партии", смята политологът. 

Според Първан Симеонов е пресилено да се говори за напрежение между президента и БСП.

„БСП би изгубила много, ако настъпи разрив между нея и президента. Той е едно от постиженията на партията и на политиките на Корнелия Нинова. В същото време виждаме как се синхронизират най-различни идеологически и партийни течения в България. От партия „Възраждане“ през „Демократична България“, БСП, Мая Манолова и др. В този ред такива дребни търкания не са голяма новина. Дребни търкания има и на самия протест. „Демократична България“ скърца със зъби на „Отровното трио“, БОЕЦ скърца срещу други, но в общи линии протестът е синхронизиран. По същия начин ми се струва, че и БСП продължава да е в синхрон с президента“, коментира той.

За пръв път виждаме синхронизирана синьо-червена опозиция срещу ГЕРБ, каза още Първан Симеонов и добави, че продължава последователната линия на конфронтация между премиер и президент.