Първан Симеонов: Социологията е безсилна за двете ДПС-та

Топ
13:30 - 09 Октомври 2024
5091
Първан Симеонов: Социологията е безсилна за двете ДПС-та

Социологията ще има сериозен проблем с „Алианс за права и свободи” и „Движение за права и свободи – Ново начало”. Ще е трудно да дадем прогноза за двете формации.

Това призна в ефира на Нова нюз социологът от агенция „Галъп интернешънъл болкан“ Първан Симеонов. По думите му първоначалните данни навярно няма да отговарят на тези от реалния вот.

„Мисля, че гласовете за формацията около Делян Пеевски ще са повече от тези за коалицията около Ахмед Доган”, каза още той.

Според „Галъп” не е изключено „Възраждане” да се окаже втора политическа сила след предсрочния вот на 27 октомври. 

„Ако ПП-ДБ не вложи повече усилия, може да потъне още”, допълни Първан Симеонов.

Политологът Стойчо Стойчев направи също прогноза в студиото на Нова ТВ. Според него най-вероятно и двете фракции на ДПС ще бъдат представени в парламента. А ако трябва да се сглоби мнозинство, ще се наложи разговор с поне 3 или 4 партии.

"Очаква се участниците в парламента да бъдат по-малко представени. Ако трябва да се сглоби мнозинство, ще се наложи разговор с поне 3 или 4 партии", заяви Стойчев.

По думите му кандидатите за депутати са уморени да правят кампании. А избирателната активност сигурно ще е още по-ниска - едва 1,8 млн. души ще гласуват на предстоящите предсрочни избори.

"Това е реалистичната оценка. За парламентарни избори това е рекордно ниска стойност. Политиците не само не могат да мотивират гласоподавателите, а и не искат. Самите кандидати за депутати са уморени да правят кампании. Поради тази причина липсват послания и динамика. Няма как да е друго, при положение че това е седма кампания в рамките на няколко години", смята той.

"Най-вероятно и двете фракции на ДПС ще бъдат представени в парламента. Въпросът е дали те ще бъдат във форма да участват в хипотетично бъдещо мнозинство. Най-вероятно ще подкрепят заедно или по отделно някакъв кабинет, без да участват формално в него по най-различни съображения", каза още политологът.