Първанов ласкае Слави: Има държавнически инстинкт, но хора около него рушат

У нас
18:50 - 25 Април 2021
5200
Първанов ласкае Слави: Има държавнически инстинкт, но хора около него рушат

Бившият президент Георги Първанов разкри, че се надява следващият кабинет да се конституира с партията на Слави Трифонов Има такъв народ и обяви, че е твърдо против т.нар. "изборна спирала". Пред Би Ти Ви той припомни своя фраза от края на 90-те години, когато бе лидер на БСП, че е много важно да има стабилност в промяната, защото хаосът бил опасен.

Първанов разкритикува наследника си Румен Радев за заканата му, че е готов при всяко положение да  състави служебно правителство. "Той изтърва или съзнателно пусна една реплика в словото си по повод началото на парламента, за това, че каквото и да правят, е готов със служебно правителство, което звучеше като закана. След това намали оборотите и сега звучи конструктивно", коментира той. 

Попитан за очакванията му от Има такъв народ, той каза, че те имат своето минало, коментирано от мнозина, но сега са в друга ситуация.

"Все ми се струва, от беглите ми контакти със Слави, че в него има държавническо мислене. Някои от обкръжението му обаче са доста по-радикални и неприемливо крайни. Той е със силен инстинкт и много ми се иска нещата да се случат с негово участие в страната", анализира агент Гоце. 

"Могат да рушат, без съмнение. Този парламент може да приключи на мига и третият мандат ще стане безсмислен. И все пак, каква е перспективата? На следващите избори, ако ситуацията е сходна, дали ще има промяна?", пита още Първанов. 

И посъветва премиера в оставка Бойко Борисов да не се впуска в битката си с Радев чрез президентските избори. А за себе си не изключи, макар на шега, един ден да стане премиер, въпреки че е бил държавен глава, при това два мандата.