Първанов: Радев се постави в конфузна ситуация

Бившият президент разкритикува остро институционалната война

У нас
08:50 - 05 Февруари 2020
4533
Първанов: Радев се постави в конфузна ситуация

Бившият президент Георги Първанов остро разкритикува институционалната война, разразила се между Министерския съвет и правителството. Той подчерта, че взаимното делегитимиране е вредно и за двете страни и че е необходим поне миминален диалог, какъвто сега изобщо нямало.

"И аз съм имал сблъсъци с управляващите, никога със съдебната власт, но то е било по конкретни поводи - често по законодателството или за даден политически момент, а не като перманентно състояние. Винаги се е запазвала възможността да си вдигнем телефона с министър-председателя, с шефа на парламента, и да обсъдим нововъзникнала ситуация, да дадем знак за намаляване на противоречията", коментира екс държавният глава в интервю за "24 часа". 

Според него сблъсъците между наследника му на поста Румен Радев и премиера Бойко Борисов много сериозно накърняват образа на България в мащабен план. 

"Вървят две линии на дебата за исканото от главния прокурор Иван Гешев тълкувание от КС за имунитета на президента. Едната е във връзка с назначаването преди години на сегашната г-жа Радева на 2 щатни длъжности. А другата е питането до КС за тълкувание на понятията “държавна измяна” и “нарушение на конституцията”. Аз не мога да направя връзка между двете неща", анализира Първанов, с което подхрани слуховете, че е възможно да има сигнали или информация за изнасянето на държавни тайни от "Дондуков" 2. 

Едно е сигурно обаче според него: "Ситуацията е неприятна. Тя е конфузна за президента. Но в никакъв случай не бих я подвел под този знаменател - за измяна или нарушение на конституцията. Не мога да твърдя, че КС ще допусне подобно питане, и не бих се наел да прогнозирам какво би било тяхното тълкувание. Не мисля, че може да бъдат разклатени позициите на президента, но в чисто морално-политически план тази дискусия не му помага". Все пак Първанов не вижда основания за импийчмънт.

В същото време основателят на АБВ е убеден в ефективността на новия държавен обвинител. "Дано да продължи така и с т.нар. олигарси, но неизбирателно и да стигне до тези, които заслужават възмездие. Хората очакват справедливост. Навремето бях лансирал идеята да се извадят икономическите досиета на прехода.  Борисов също говореше в този смисъл. Е, ако и действията на прокуратурата са в тази посока, би било добре", насочи Първанов. 

Иначе по повод задаващия се пряк избор на лидер в БСП, бившият президент, а и лидер на левицата, не спести критиките си срещу Корнелия Нинова, похвали очертаващия й се като пряк опонент за поста Кирил Добрев като подходящ за него и обясни, че партията била достатъчно зряла, за да се справи с конфликтите вътре.