Първанов се обадил на Бойко да го съветва как да действа при бунт

Когато доверието е изчерпано, няма страшно да се отиде на резервната скамейка, казал експрезидентът

Политика
12:09 - 16 Юли 2020
2692
Първанов се обадил на Бойко да го съветва как да действа при бунт

Бившият президент Георги Първанов призна, че се е обадил на премиера Бойко Борисов, но не за да му дава акъл дали да пази властта или да подаде оставка, а за да го съветва как се действа при масови протести и недоволство. "Когато е изчерпано доверието, смятам, че няма нищо лошо да се отиде на резервната скамейка", казал Първанов на министър-председателя в личен разговор вчера.

"Смятам за нормално в най-тежкия момент, в условия на най-тежка политическа криза, да има отворени линии за диалог на хора от политиката, които са на различни идеологически позиции и опоненти, каквито сме ние с Борисов. Трябва да има диалог от двете страни на барикадата", обяснил още създателят на АБВ, цитиран от "24 часа". 

Държавният глава в периода 2002-2012 г. посъветвал още Борисов да направи добър анализ и сравнение на протестите, докато той бил лидер на БСП през 1997 г. и сега. "Един такъв анализ би бил полезен не само на управляващите и опозицията, но и на обществото като цяло“, смята Първанов. И напомня, че преди 25 г. той самият е трябвало да реагира на протести в контекста и условията на тежки икономическа криза, външна изолация, зърнена криза. Докато сега проблемите са по-различни и исканията на огромна част от протестиращите са справедливи, коментира още той с уточнението, че не може да дава съвети на премиера или управляващата коалиция.