Първата АЕЦ на Турция се бави заради санкциите срещу Русия

Новини
18:01 - 11 Септември 2024
784
Първата АЕЦ на Турция се бави заради санкциите срещу Русия

Откриването на първата атомна електроцентрала на Турция, "Аккую", се отлага с няколко месеца, след като Siemens Energy от Германия спря доставката на ключови компоненти, съобщи турският министър на енергетиката Алпарслан Байрактар, цитиран от Ройтерс.

Строителят и собственик на централата, руската "Росатом", е принуден да закупи алтернативни части от китайски компании, след като Siemens не достави оборудването поради ограничения в германския износ, най-вероятно свързани със западните санкции срещу Русия заради войната в Украйна.

Централата трябваше да започне работа с първия си реактор през 2023 г., но сега това ще бъде отложено до следващата година, каза Байрактар пред държавната Анадолска агенция. Останалите три реактора на съоръжението, което се намира в провинция Мерсин на брега на Средиземно море, трябва да бъдат завършени до 2028 г.

Говорител на Siemens Energy потвърди, че някои части не са доставени заради изискванията за германски експортни лицензи, които не са били издадени повече от година.

"Росатом" вече е подписала договори с китайски производители за доставка на необходимите компоненти, за да продължи изпълнението на проекта в срок, добави Байрактар. Той също така изрази недоволство от действията на германската компания и заяви, че Турция може да обмисли глоби срещу Siemens Energy заради забавянето.

Централата "Аккую" е част от амбициозен план на Турция да стане част от страните с гражданска ядрена енергия. Проектът е на стойност 20 милиарда долара и включва четири реактора с обща мощност от 4 800 мегавата (MW). Планирано е централата да покрива около 10% от електропотреблението на Турция.

Строителството на централата започва през 2013 г., след подписването на междуправителствено споразумение между Турция и Русия през 2010 г. Въпреки напрежението между Русия и Запада заради инвазията в Украйна, Турция поддържа близки отношения както с Москва, така и с Киев, и отказва да наложи санкции на Русия.

През юли президентът Реджеп Тайип Ердоган изрази недоволство от забавянията, като посочи, че части за АЕЦ "Аккую" са били блокирани на германската митница. Ердоган лично повдигна въпроса пред германския канцлер Олаф Шолц, подчертавайки значението на проекта за Турция.