Първата българска 3D анимация "Меко казано" - приказна и поучителна (СНИМКИ+ВИДЕО)

Филмът на Анри Кулев тръгва по кината като не отстъпва по фантазия и качества на “Пиксар” и “Дисни”

Култура
11:15 - 15 Септември 2022
6704
Първата българска 3D анимация "Меко казано" - приказна и поучителна (СНИМКИ+ВИДЕО)

Първият български анимационен детски 3D филм "Меко казано" тръгва по кината. Лентата не отстъпва по фантазия и качество на големите анимационни компании като "Дисни" и "Пиксар". Това е екранизация на известната приказка на Валери Петров, която аниматорът и режисьор Анри Кулев пренася на екрана след 4-годишна усилена работа, много ентусиазъм и непрекъснато търсене на финанси за довършване на сложната компютърна анимация.

Подобен филм досега не е правен в България и това е само една от причините да си заслужава да бъде видян на голям екран. "Меко казано" беше показан предпремиерно на 11 септември във Варна в рамките на Световния фестивал на анимационния филм, а официалната премиера беше два дни по-късно в столичен мол, като впечатляващият филм беше посрещнат възторжено от първите си зрители. От 16 септември филмът на Анри Кулев тръгва по кината за среща с деца и родители. Малките вероятно за пръв път ще се докоснат до поетичността на Валери Петров, а големите ще си припомнят колко мъдрост има в детските приказки.

Във филма звучи великолепната нежна музика на композитора Любомир Денев, а песните се изпълняват от рокаджиите от "Ахат". Така удоволствието от вълшебните рими на поета и визуалното въображение на аниматора става още по-голямо.

Главния герой в "Меко казано" - малкият Светльо си е взел в креватчето шестте индианеца от пластмаса и се мъчи да заспи. Внезапно в стаята се появява голямо Куче, което обяснява на Светльо мисията си – дошло е да го спаси. Първо, защото по природа е Санбернаp, а това значи, че трябва да спасява изпадналите в беда. И второ – във връзка с писмото.

Работата е в това, че Светльо е получил писмо от баба си с пет лева в него. На малкия хитрец му трябват още, за да си купи нови индианци и е написал на баба си, че не е получавал никакво писмо с никакви пет лева в него. Това меко казано не е никаква умна идея, а най-обикновена лъжа и Кучето му го казва. Светльо е разстроен и двамата решават да търсят, намерят и скъсат лъжливото писмо.

За да помогнат на Светльо в тази трудна мисия се включват още странни и добри герои като Къртис, Професор Кълви, Мишката, които пеят и танцуват в един приказен свят.

Анри Кулев представи предпремиерно филма си "Меко казано" на Световния фестивал на анимационния филм във Варна

"Посланието към децата е: Не лъжи! Едно библейско послание - много мило и много интересно интерпретирано във филма с много интересни думички - "защото има някои невъзвратими неща", споделя проф. Анри Кулев, който има зад гърба си десетки анимационни и игрални филми, основател е на програма „Анимационно кино” в Нов български университет и преподава анимационна режисура.

"А лъжата е невъзвратима. Веднъж произнесена, тя става все по-голяма. Нашият свят е изпълнен с лъжи - коя по-голяма, коя по-благородна и затова е добре малките децата да знаят от самото начало, че лъжата е опасно нещо", казва режисьорът проф. Анри Кулев. Той е и автор на сценографията в сложната компютърна анимация.

Талантливи български актьори озвучават българската и английската версия на филма. Сред тях са Сава Пиперов, Петя Силянова, Кирил Бояджиев, Максим Шишков, Атанас Сребрев.

Анри Кулев се надява чрез английската версия филмът да достигне до повече хора по света. "Меко казано" мина на няколко фестивала. Имаше предпремиерна прожекция в Лисабон, където интересът беше много голям. Езиковата версия е много добра - с преозвучаване и пеене изцяло на английски. Така че интерес има", казва режисьорът.

Продуцент на филма е Светла Ганева и “Канцелария филм” с помощта на Националния филмов център, като копродуценти са БНТ и “Доли медия студио”. 

"Всички гледат породата,
търсят расови белези,
а пък има в природата
удивителни мелези.
Тъй че, както при хората, приятелче мое,
и при нас е по-важно сърцето какво е!"

пее Кучето Санбернар. И "Меко казано" отправя едно красиво послание към децата да бъдат добри и да вършат най-вече добрини.