Първата плаваща ферма е факт, идеята идва след ураган в САЩ

Вече бяха доставени 32 крави, предстои да станем свидетели на плаващи птицеферма и оранжерия

Новини
14:42 - 29 Май 2019
2006
Първата плаваща ферма е факт, идеята идва след ураган в САЩ

Холандска компания разработи и реализира проекта на първата в света плаваща млекопреработвателна ферма, която се намира близо до Амстердам.

Високотехнологичното многоетажно съоръжение плава във водите в Ротердам - едно от най-големите европейски пристанища, разположено на около 80 километра извън Амстердам.

Фермата, която е 27 на 27 метра, ще произвежда средно 800 литра мляко дневно.

Съоръжението ще има 40 крави, което е типично за малка млекопреработвателна ферма в Холандия.

Идеята е на Минке ван Уингърден и нейният съпруг Питър ван Уингдън по време на бизнес пътуване до Ню Йорк през 2012 г. По време на посещението им ураганът Санди удря града, наводнявайки Манхатън и оставяйки много жители без ток. Бурята бързо затруднила купуването на пресни продукти, тъй като хиляди камиони за доставка на храни не успяват да стигнат до дестинацията си.

Компанията Beladon решава да потърси начин да помогне на градовете да произвеждат храна в близост до мястото, където живеят хората, за да издържат по-добре на прекъсванията по веригата за доставки. В крайна сметка компанията се спира на проект за ферма, която може да плува във вода.

Идеята допълва съществуващите нововъведения в селското стопанство в градовете, включително фермите на покрива и складовете.
"Плаващите ферми могат да се адаптират към промените в климата и да бъдат устойчиви на урагани. Движиш се нагоре-надолу с прилива и отлива на водата и няма влияние върху твоето производство на храна, така че все още можеш да направиш прясна храна в града", казва Минке.

На долното ниво на фермата са поставени машини за преработка и опаковане на млечните продукти. Кравите са на второ ниво, заедно с механизацията за доене. На третото ниво ще се отглеждат детелини и трева, с които да се хранят кравите.

В средата на май бяха доставени първите 32 крави.

Урината на кравите ще се стича по пода в херметично хранилище, а след това във вид на тор ще се доставя до фермерите на континента.

Плаващата ферма е предвидено да произвежда различни видове прясно и кисело мляко.

В момента три компании - Courage, Uit Je Eigen Stad и Beladon, разработват планове за създаване на плаващи птицеферма и оранжерия.