Първата пратка боеприпаси от Чехия пристигна в Украйна

Украйна
14:02 - 25 Юни 2024
1370
Първата пратка боеприпаси от Чехия пристигна в Украйна

Първата партида боеприпаси, закупена извън Европа по инициатива на Прага, пристигна в опустошената от войната Украйна, съобщи министър-председателят на Чехия, цитиран от АФП.

Членката на ЕС и НАТО с население от 10,9 млн. души е инициатор на международна кампания за набиране на средства за закупуване на боеприпаси за украинската армия, която се бори с руската инвазия от февруари 2022 г.

"Първата пратка боеприпаси от нашата инициатива пристигна в Украйна преди известно време. Правим каквото е необходимо", заяви министър-председателят на Чехия Петер Фиала в X.

Томаш Копецни, пратеник на чешкото правителство за възстановяването на Украйна, посочи през май, че Киев може да получи милиони снаряди, закупени извън Европа, ако съюзниците успеят да съберат парите.

Към края на май той обяви, че са събрани около 1,7 млрд. евро за закупуването на 500 000 снаряда през първата фаза.

Принос са дали Канада, Дания, Германия, Нидерландия и Португалия.

Чешкият министър на отбраната Яна Чернохова заяви наскоро, че към средата на юни 18 държави са се присъединили към инициативата.

Чешките медии споменават балтийските държави, Белгия, Финландия, Исландия, Люксембург, Норвегия и Словения сред страните, които желаят да се присъединят към инициативата.

Страните от Европейския съюз бяха обещали един милион снаряди до края на март, но не успяха да ги доставят, тъй като производствените им мощности са ограничени.

Чехите се обърнаха към пазарите в трети страни, като се борят с Русия за наличните там доставки на боеприпаси.
Копецни подчерта, че Украйна ще се нуждае от 200 000 снаряда месечно през следващите две години, "само за да постигне баланс" спрямо Русия.