Първата жена президент на Унгария обеща да брани традиционното семейство

Каталин Новак осъди нахлуването на Русия в Украйна и заяви, че първото ѝ пътуване ще бъде в Полша

ЕС
21:28 - 14 Май 2022
7271
Първата жена президент на Унгария обеща да брани традиционното семейство

На церемонията по встъпването си в длъжност днес президентката на Унгария Каталин Новак осъди нахлуването на Русия в Украйна и заяви, че първото ѝ пътуване ще бъде в Полша. Това е очевиден жест за подобряване на отношенията с Варшава, съобщи Ройтерс.

Отказът на Унгария да изпрати оръжейни пратки на съседна Украйна и противопоставянето ѝ на планираното европейско ембарго върху вноса на руски петрол натежаха върху отношенията между Будапеща и Варшава, чиито две националистически правителства са дългогодишни съюзници в ЕС, отбелязва агенцията.

Новак, бивша народна представителка от партията "Фидес" и съюзничка на премиера Виктор Орбан, беше избрана на до голяма степен церемониалния президентски пост през март, малко преди Орбан да спечели поредната си победа на изборите на 3 април.

Първата жена президент на Унгария е заемала преди това длъжността заместник-председател на "Фидес" и беше министър на семейството в предишното правителство на Орбан.

"Във вторник, 17 май, пътувам до Варшава, за да се срещна с президента на полския народ. Г-н президент, скъпи Анджей (Дуда), благодаря Ви за възможността да разговаряме, както подобава на приятели!", каза Новак в речта си при встъпването в длъжност.

"Ние осъждаме агресията на Путин, въоръженото нахлуване в суверенна държава. Казваме вечно "не" на всяко усилие, целящо възстановяване на Съветския съюз", добави тя.

Новак заяви, че войната в Украйна също се "води срещу нас, мирните унгарци", като добави, че Унгария е поискала да бъдат разследвани военните престъпления и виновните за тях да бъдат наказани.

Орбан също осъди нападението на Русия срещу Украйна, но избягва да отправя лични критики към президента Владимир Путин и се противопоставя категорично на всякакви санкции срещу руската енергетика.

Зависимостта от руския петрол в България, Чехия, Унгария и Словакия представлява най-голямата пречка за налагане на ембарго, което Европейската комисия предложи в началото на май в отговор на руската инвазия в Украйна на 24 февруари, уточнява Ройтерс.

Опитът на Новак включва работа в Министерството на външните работи и в парламента на страната. Като министър по семейните въпроси тя се занимаваше с демография, младежки дейности, социално осигуряване, защитаваше закона за забрана на пропагандата на хомосексуалността сред децата, което предизвика недоволство сред ЛГБТ-общността и европейските чиновници в Брюксел. Съпругът на Новак работи в Националната банка на Унгария. Двамата имат три деца.

Преди време Новак си навлече гнева на ЛГБТ-общността като каза, че в Унгария живеят хора само от два пола – мъже и жени. Унгарските политолози обаче смятат, че като цяло тя се придържа към умерени възгледи.

Каталин Новак обеща да защитава традиционното унгарско семейство и да сложи край на демографския спад.

"Ние, жените, отглеждаме децата, грижим се за болните, готвим, способни сме да сме на две места едновременно, да си изкарваме прехраната, да обучаваме, да печелим Нобелови награди", заяви Новак преди гласуването в парламента още през март.