Първата жена с над $ 100 млрд. пише книги за Библията и гръцките митове

ЕС
19:00 - 11 Януари 2024
4966
Първата жена с над $ 100 млрд. пише книги за Библията и гръцките митове

Откакто майка ѝ почина на 94 г. през 2017 г., тя неизменно оглавяваше класациите за най-богатите жени в света. Единствената наследница на гигантската козметична компания Л‘Ореал обаче само преди дни стана първата бизнесдама със състояние над 100 млрд. долара. Според индекса на богатството на агенция Блумбърг това ѝ отрежда 12-ото място в общия списък на мегабогаташите на планетата.

70-годишната Франсоаз Бетанкур Майерс, внучка на основателя на семейната фирма, пише книги между сделките за милиони, които сключва. Сред тях са дебели томове, посветени на анализ на Библията, на гръцката митология и на отношенията между християни и евреи.

Другата голяма страст на милиардерката е музиката и по-специално пианото. Два рояла “Стейнуей” и “Ямаха” заемат почетно място в елегантния ѝ дом на два етажа в тежкарското парижко предградия Ньои сюр Сен, където живее от младини на 100-ина метра от резиденцията на родителите си. Самата тя свири още от дете и е вземала уроци от Ивон Льофебур – педагожка, в чиито приятелски кръгове са били прочутите композитори Габриел Форе и Морис Равел.

Драматичните обрати в живота на семейството на Франсоаз са достойни за сапунка, която би приковала огромни тълпи от зрители в праймтайма. Всъщност сценаристите веднага усетиха златната възможност и разказът за “аферата Бетанкур”, която пълнеше първите страници на вестниците в продължение на месеци, наскоро се превърна в трисериен документален филм, излъчван по “Нетфликс”.

Историята на Франсоаз Бетанкур Майерс е белязана от дългата сянка на майка ѝ Лилиан Бетанкур, която наследява империята “Л‘Ореал” от собствения си баща, химик, започнал бизнеса с производство и продажба на синтетични бои за коса в парижки салони. Майката на Лилиан умира, когато тя е на 5 г., и момичето започва работа в семейната фабрика на 15, като печата логото на компанията върху бутилките с шампоан. Когато баща ѝ умира през 1957 г., единствената дъщеря се озовава начело на могъщ холдинг, но фактическото ръководство се осъществява от един верен служител – главния изпълнителен директор Франсоа Дал. През 9-те десетилетия на живота си Лилиан е известна основно с това, което е, а не с това, което прави. Жени се за Андре Бетанкур – министър по времето на Шарл дьо Гол, и се отдава на луксозен живот, като дори си купува остров на Сейшелите.

Франсоаз, която е единствено дете, се ражда през 1953 г., но връзката майка - дъщеря е сложна и объркана от самото начало. Лилиан се разболява от туберкулоза и дълго време живее далече от бебето, докато се възстановява в различни снаториуми. По-късно родителите не позволяват на момичето да ходи на училище от страх да не бъде отвлечено срещу откуп, затова то се обучава само у дома и пианото е единствената му утеха в златната клетка. Богатата наследница може да излиза единствено с бодигард.

Днес богаташката признава, че все още предпочита да вечеря с малък кръг приятели, отколкото да вдига бляскави и шумни партита, за които биха говорили всички. В биографична книга, която журналистът Том Санктън ѝ посвещава през 2017 г., близки разкриват, че за разлика от майка си Франсоаз не обича лукса и светския живот, а предпочита да е сред най-любимите си същества – съпруга си, децата си и лабрадора си. Облича се в строги костюми с панталон и шалове, може да бъде разпозната по дългите си пуснати черни коси и дебели рамки за очила, като грим си позволява само черна очна линия.

Най-богатата наследничка в света се жени, когато е едва на 19 г., за Жан-Пиер Майерс - син на мениджър в “Л‘Ореал”, произхождащ от заможно еврейско банкерско семейство. Двойката сключва брак почти тайно в Тоскана в Италия – на сватбата са поканени само 9 души, но след завръщането в Париж е вдигнато многолюдно парти. 

Пет години по-късно се разкрива, че както дядо ѝ по майчина линия Южен Шулер, така и баща ѝ Андре Бетанкур са били членове на крайнодясно, антисемитско движение преди Втората световна война. В същото време дядото на съпруга ѝ е бил равин, убит в Аушвиц, а децата ѝ Жан-Виктор и Никола са възпитавани като евреи.

Независимо от тази неприятна ситуация в семейството Франсоаз остава близка с баща си до смъртта му през 2007 г. Скоро след това избухва шумният скандал, известен като “аферата Бетанкур”. Той започва с обвиненията на Франсоаз срещу един от най-близките хора от обкръжението на майка ѝ -  светския фотограф Франсоа-Мари Бание, че е манипулирал възрастната вдовица да го обсипва с подаръци на стойност над 1 милиард евро, включително произведения на изкуството, пари и застраховки живот. Дъщерята твърди, че осемдесетгодишната ѝ майка е психически нестабилна и е обработвана за получаване на облаги от антуража си. Чашата прелива, когато става ясно, че Лилиан възнамерява да осинови Бание и да го направи единствен наследник на богатството си.

Спорът се разраства в политическа сага през 2010 г., когато излиза наяве, че икономът на Лилиан тайно е записвал много от нейните разговори. Записите разкриват, че собственичката на козметичния гигант държи стотици милиони евро в тайни швейцарски банкови сметки и е обсъждала с данъчни експерти различни стратегии за укриване на доходи. В скандала бе замесен дори бившият президент Никола Саркози заради сенчесто финансиране на изборната му кампания през 2007 г. През 2015 г. осем членове на обкръжението на възрастната милиардерка, включително Бание, бяха осъдени затова, че са злоупотребили със слабостта ѝ. Фотографът получи две години и половина затвор и трябваше да плати 158 милиона евро обезщетение. Според прокуратурата той е контролирал богаташката “като паяк, плетящ мрежите си около нея”. Бание обжалва, присъдата му бе заменена с 4 г. условно, а глобата му бе намалена многократно.

Междувременно стана ясно, че Лилиан страда от деменция и беше поставена под попечителството на дъщеря си и двамата си внуци - съдба, която за нея бе “най-лошият ѝ кошмар”. В крайна сметка малко преди смъртта ѝ в семейството настъпи помирение. Скоро след това Франсоаз призна, че винаги е била близка с майка си, преди в живота им да се намесят външни хора, които са се опитали да се възползват от нея.

В книгата си Том Санктън описва най-богатата жена в света като сдържана и “живееща в собствения си пашкул”.