Парвенющина: Сватбари газят антични мозайки във вила Армира

Актуални новини
20:17 - 02 Ноември 2020
4052
Парвенющина: Сватбари газят антични мозайки във вила Армира

Сватба в античната вила Армира в Ивайловград скандализира Фейсбук. Снимки на хора, разхождащи се по уникалните мозайки от римско време, а не на стъклените пътеки, разбуниха духовете. Фотосите са направени от потребителя Dimitar Ivanov, чиято профилна снимка е на вокалиста на метъл бандата Slayer Том Арая, пише в. "Марица".

Снимките предизвикаха огромно възмущение, под тях има стотици коментари, постът е споделен над 3000 пъти. Хората са възмутени от парвенющината на сватбарите, питат кой е разрешил това и колко струва подобна сватба. 

Според информациите кметът на Ивайловград Диана Овчарова лично е извършила бракосъчетанието. Днес тя не бе открита за коментар. Източници на "Марица" в администрацията твърдят, че тя е излязла в болнични. Въпросите към нея са законно ли е да има сватби в Армира, колко струва масрафът и как се опазва паметникът на културата, защо хората са на мозайките, а не както обикновените посетители - на стъклените пътеки. 

"Като цяло община Ивайловград отчита грешката си, че е допуснато да се стъпи върху тези исторически артефакти, но пак казвам, позицията ни е, че това е допуснато, за да се спазят мерките от метър и половина между хората”, обясни Светла Моллова - зам.-кмет на Община Ивайловград, цитирана он Нова телевизия.

Провеждането на ритуали в античната вила е по решение на местния общински съвет. Самото кметство тепърва също ще извърши проверка по случая. На пръв поглед поражения върху мозайките няма, но тепърва това трябва да установят и експертите. Срокът за приключване на проверката е 30 дни.

Междувременно Районната прокуратура в Ивайловград се самосезира и разпореди проверка. Разследва се „проведена сватба в Антична вила „Армира“, която се е състояла в условията на пандемия“, гласи съобщението до медиите. 

Във възстановената преди години антична вила, чието строителство е започнало още през I век и впечатлява с красотата си, са инвестирани милиони. Тя се превърна в едно най-посещаваните места в Хасковска област. През февруари т.г. по нов проект започнаха строително-монтажни работи, които затвориха обекта за посещения. Работата трябва да продължи 2 г.

Съвсем наскоро обаче от Туристическия център в града съобщиха, че Армира ще може да се посещава  до края на година само след предварителни заявки.