Първи частен булевард - какво ще прави Фандъкова с "Черни връх"?

Актуални новини
15:46 - 19 Август 2021
8822
Първи частен булевард - какво ще прави Фандъкова с "Черни връх"?

Знаци, които забраняват движението по част от столичния булевард "Черни връх", станаха хит в социалните мрежи. "Историческо. Доживяхме и първият частен булевард да изникне в София". Това са само част от коментарите под снимките, а те са хиляди.

Знаците забраняват движението на пешеходци по тротоара и прилежащото пътно платно. Това гласи една от табелите.

С огради или с колчета и вериги улици в София се отцепват от години. Случаите са десетки. Така обикновено собствениците си ги връщат след като са реституирани, а общините нямат средства да ги откупят обратно. Днес частните улици в новите квартали, като че ли са нещо нормално.

Оказва се немалка част от улиците в квартал „Кръстова вада“ също се водят частни, пише bTV.

Стотина метра по-нагоре нова табела на бул. „Черни връх“ оказва, че преминаването в района дори и на пешеходци е незаконно. Тротоарът и платното посока център на булеварда също били частни.

Хората в квартала обсъждат на шега, че могат да преминат през този терен с летене или с овчарски скок.

Според Столичната община собственик е фирмата "Леграно бюти център" ЕООД. Тя е притежавала имота, когато през него е минало разширението на пътното платно на бул. "Черни връх" през 2016 г.

Площта на засегнатата част от частния имот е 57 кв.м. За тях е определено обезщетение в размер на 17 192 лева, което е цена от 301.6 лв/кв.м. Сумата е била обжалвана в Административния съд-София град, съобщиха от общината.

Сумата е преведена, но в служебна сметка на общината, тъй като фирмата-собственик е заличена в Търговския регистър на 16 август 2016 г. "Така изисква Законът за общинската собственост като сумата се изплаща на лицето, което докаже правата си (върху имота) по общия исков ред", е позицията на общината.

Последният управител на "Леграно бюти център" ЕООД е Адриан Чолаков. "Докато сумата не е преведена, собственикът е в правото си да поставя табели. Отчуждителната процедура не е завършена", обясни той пред Би Ти Ви.

Въпреки забранителната табела, движението в спорния участък на бул."Черни връх" не е спирано. Чолаков поиска до три дни общината да я възстанови.