Първи гей вицепремиер в Нова Зеландия

Новото правителство на Ардърн включва осем жени, петима маори и трима членове на ЛГБТ+ общността

Новини
13:35 - 02 Ноември 2020
2340
Първи гей вицепремиер в Нова Зеландия

Новото правителство на Ардърн, съставено от 20 министри, включва осем жени, пет маори и трима членове на ЛГБТ+ общността, включително финансовия министър и вицепремиер Грант Робъртсън

Новозеландският премиер Джасинда Ардърн представи днес своето ново правителство, което определи като "невероятно разнообразно", като то ще включва външен министър с маорски произход с традиционна татуировка на лицето, предаде "Франс прес". Както изтъкна ДПА, Наная Махута ще бъде и първата жена външен министър на Нова Зеландия.

Махута, която има традиционна маорска женска татуировка "моко кауае" на брадичката си, каза, че това е "голяма привилегия" за нея и част от наследството на страната, която е първата държава дала на жените право да гласуват.

"Надявам се, че много други жени с маорски произход, със смесен произход в цяла Нова Зеландия ще видят в това поредното отваряне на достъпа до сфери, които бяха до голяма степен затворени в смисъл на професионални възможности", каза новият външен министър.

Новото правителство на Ардърн, съставено от 20 министри, включва осем жени, петима маори и трима членове на ЛГБТ+ общността, включително финансовия министър и вицепремиер Грант Робъртсън.

"Това е кабинет, основан на личните качества и също така е невероятно разнообразен. Гордея се с това", заяви Ардърн и добави: "Развълнувана съм от този екип. Те имат както професионален, така и политически опит. Но те носят и обновление".

Ардърн също така изрази увереност, че независимо от предизвикателствата, пред които е изправена страната заради продължаващото разпространение на Ковид-19 инфекции, нейните министри че осигурят както икономическо възстановяване, така и силен отговор на пандемията.

Очаква се новото новозеландско правителство да встъпи в длъжност в петък.