Първи признаци за влошаване на епидемията в Германия

Смъртността сред болните от КОВИД-19 нараства ден след ден

Свят
12:08 - 28 Април 2020
2982
Първи признаци за влошаване на епидемията в Германия

Първите признаци на влошаване на епидемията от новия коронавирус се появяват в Германия, която току-що започна да вдига карантината, и канцлерът Ангела Меркел изрази опасения, че връщането към нормалния живот може би е прекалено бързо, предаддоха Франс прес и БТА.

Нивото на заразяване или нивото на репродукция, внимателно следено от властите, отново достигна тавана от 1,0, според данни, публикувани снощи от института "Роберт Кох", натоварен с мониторинга на епидемията в страната.

Това означава, че всеки болен заразява още един човек. Досега германското правителство и вирусолозите винаги изтъкваха колко е важно нивото да бъде по-ниско.

За първи път от средата на април нивото на заразяване достига 1,0 . Впоследствие то бе спаднало до 0,7, след това постепенно отново се повиши .

Междувременно смъртността сред болните от КОВИД-19 нараства ден след ден. По последни данни на института "Кох" тя е 3,8 процента и въпреки всичко остава по-ниска в сравнение със съседните страни. Към днешна дата в Германия има 156 337 заразени с коронавируса и 5913 смъртни случая.

Ако тази тенденция на повишение се потвърди, това може да усложни усилията на властите за постепенно връщане към нормалния живот, макар че нетърпението сред обществото нараства, отбелязва АФП.

Тенденцията на повишаване на нивото на заразяване потвърждава опасенията на Ангела Меркел, която пледира за твърда политика и неколкократно изрази тревога от тенденцията мнозина политици "да прескачат" етапите. Германия на 20 април започна постепенно да смекчава ограничителните мерки, по-специално с отварянето на някои магазини и средни училища.

"Дори при ниво на заразяване 1,1 може да стигнем до лимита на нашата система за здравеопазване през юли. При ниво 1,3 това може да стане още през юни", предупреди неотдавна Меркел.