Първи сблъсък на новия британски премиер с лидера на опозицията

Риши Сунак се подготвя за първия си парламентарен контрол като министър-председател

Новини
10:03 - 26 Октомври 2022
2013
Първи сблъсък на новия британски премиер с лидера на опозицията

Във Великобритания Риши Сунак се подготвя за първия си парламентарен контрол като премиер на страната. Появата му е очаквана с интерес с оглед на проблемите пред страната, свързани с фискалната политика и икономическите трудности. 

Риши Сунак ще дебютира днес в Камарата на общините, където ще се изправи за първи път срещу Киър Стармър – лидера на главната опозиционна Лейбъристка партия, ден след като отстрани 11 министри от предишния кабинет на Лиз Тръс. Между другото усилено се говори, че е възможно отлагане на планираното за 31 октомври представяне на новата фискална политика на правителството от финансовия министър Джеръми Хънт. 

От Даунинг стрийт заявиха, че решение по въпроса още не е взето. Джеръми Хънт работи по така наречения „Мини-бюджет Халоуин“, откакто встъпи в длъжност преди по-малко от две седмици, като основната му задача е как да запуши дупката от 40-милиардния дефицит. 

Вестник „Таймс“ пише тази сутрин, че се очаква Риши Сунак да се срещне днес с Джеръми Хънт, за да обсъди предложенията на министъра. Увеличаването на данъци и съкращаването на обществени разходи са сред опциите.

Предполага се, че Риши Сунак, който е бивш министър на финансите, би желал отблизо да контролира цялата икономическа програма.

Сунак и Хънт биха желали да оповестят мини-бюджета преди Английската централна банка да направи своето изявление за лихвените проценти, което е планирано на 3 ноември. 

В интервю за Скай нюз таз сутрин външният министър Джеймс Клевърли също не можа да потвърди дали фискалният план ще бъде изложен на 31 октомври.