Първи случай на лаймска болест у нас за тази година

Заразеният е пациент на 60 години

Новини
12:33 - 15 Април 2024
2816
Първи случай на лаймска болест у нас за тази година

Първи случай на лаймска болест у нас за тази година след ухапване от кърлеж. Заразеният е пациент на 60 години. Мъжът е от Хасково и е хоспитализиран в Инфекциозната клиника в Пловдив.

Състоянието му е стабилно съобщиха лекарите пред NOVA. Епидемиолозите предупреждават, че тази година кърлежите са се активизирали по-рано заради влажното и топло време. Другата предпоставка са неокосените тревни площи в градските паркове и градини.

„Симптомите на лаймска болест обикновено започнат с главоболие, повишаване на телесната температура, една много изразена отпадналост.

И на мястото на ухапване може да се забележи така характерния, нарича се „биволско око”,

обрив, който е характерен само за лаймска болест. Ако са някъде, където не е достъпно да намерят медицинска помощ, е по-добре да си го извадят сами, като е много важно да махат кърлежа с ръкавици, да предпазват очите си, или с пинсети. Само се захваща тялото на кърлежа и се дърпа внимателно нагоре, без да се върти наляво и надясно. Не трябва кърлежът да се задушава с газ, ацетон или нещо друго. Той трябва да излезе жив”, обясни д-р Христиана Бацелова, епидемиолог в УМБАЛ „Свети Георги“- Пловдив.