Първи успех на САЩ с хипезвукова ракета

По време на тестовия полет ракетата превиши скоростта на звука повече от пет пъти

САЩ
15:22 - 14 Декември 2022
2210
Първи успех на САЩ с хипезвукова ракета

За първи път Съединените щати успешно тестваха напълно работещ прототип на хиперзвукова ракета с въздушно изстрелване. Подобни оръжия вече се разработват в Русия и Китай, съобщи Би Би Си.

Тестът се проведе на 9 декември в Тихия океан край бреговете на Южна Калифорния. По време на тестовото изстрелване, AGM-183A ARRW [Air-Launched Rapid Response Weapon] беше изстреляна от бомбардировач B-52H Stratofortress.

По време на тестовия полет хиперзвуковата ракета превиши скоростта на звука повече от пет пъти, изпълни напълно плана на полета и се самоунищожи. По предварителни оценки тестът е преминал напълно успешно.

Въпреки това Пентагонът все още не е решил какво място ще заемат тези оръжия в арсенала от оръжия и срещу какви заплахи могат да бъдат използвани.

Програми за хиперзвукови оръжия се разработват в различни страни, включително САЩ, Русия и Китай.

Смята се, че Русия и Китай са изпреварили САЩ в своите програми още през първото десетилетие на 21 век и сега Вашингтон инвестира сериозно, за да намали преднината. В момента САЩ разработват няколко програми за създаване на хиперзвукови оръжия.

В Русия се разработват три програми за хиперзвуково оръжие. Сред тях са стратегическият планиращ боеприпас "Авангард", който се изстрелва от междуконтинентална балистична ракета, ракетата "Циркон" с морско базиране и самолетната ракета "Кинжал".