Първи в ЕС предлагаме застраховки срещу хакери

Услугата ще е достъпна за граждани, фирми и институции

Техномания
09:38 - 22 Август 2019
2160
Първи в ЕС предлагаме застраховки срещу хакери

България е първата страна в Европа, която ще предлага застраховки срещу хакерски атаки. От услугата ще могат да се възползват както граждани, така и институции и фирми, предаде БНТ.

От IT сектора настояват за по-ефективна работа между институциите и частния сектор с цел превенция на хакерски атаки. Един от добрите примери е Израел, където доброто партньорство между държавния и частния сектор дава резултат. 

Знам много малко за атаката, не съм проучвал по-подробно. Но от това, което знам, тази атака се е случила преди няколко седмици, откраднали са данни и е имало изтичане, коментира атаката срещу НАП Орен Елимелех, международен експерт по киберсигурност от Израел.

В Израел имаме много такива случаи, които са подобни на този. Например, точно преди два дни, се случи такава атака по време на изборите. Някой открадна данни от една от партиите и ги разпространи публично. Това, което правим ние е да помогнем на такава партия или организация. Ние се опитваме да разберем как е станало изтичането, да съберем тези данни и да ги отстраним от интернет мрежата, което означава, че разследваме компютри, интернет мрежа, мобилни устройства, телефонни обаждания, лаптопи. Търсим информация как се е случило изтичането и къде са отишли данните. Ние се опитваме да намерим тъй наречената "принадлежност", което е много трудно да се направи - да открием атаката и по какъв начин тя е свързана с нейния източник. Преди по-малко от месец, една от основните институции в Израел беше атакувана, имаше изтичане на данни на почти 2,9 млн. граждани. Ние помогнахме на организацията за разследването, събрахме информация и всичко се върна в нормално положение, обясни той.