Първите български спасители в Турция се прибраха обратно

Тази сутрин обаче заминаха други екипи и хуманитарна помощ

Актуални новини
20:55 - 11 Февруари 2023
5066
Първите български спасители в Турция се прибраха обратно

Двата военни самолета „Спартан“, които прибират български спасители от Турция, кацнаха на Летище София и вече са на българска земя. На борда са планински спасители от Българския Червен кръст (БЧК), аварийното спасително звено на Столичната община, както и кучета – спасители, които участваха в издирването на оцелели след земетресенията в Турция и Сирия.

Много опасности, прах и отломки от разрушени сгради – това бяха първите впечатления, които споделиха част от спасителите след завръщането в България. 

„Работихме на много трудни места. Сгради на 15-16 етажа се бяха сринали със земята“, разказа Стефан Георгиев от аварийното звено на Столична община, който заедно с колегите си е помагал в град Адана. 

„В момента имаме екип там, който ни смени днес нас. Очакваме информация от тях и ги очакваме живи и здрави вкъщи“, посочи още той. 

„Първият екип от целия ЕС, който замина, бяха нашите момчета. Прибраха се живи и здрави. Най-важното е, че те са много добре подготвени и обучени“, сподели пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, която посрещна българските спасители. 

Най-важна е координацията между всички служби, отбеляза тя. 

От двата военни самолета беше разтоварена и техниката, използвана от спасителите за търсенето на оцелели в Турция. 

Дванайсет планински спасители към БЧК, заедно с пет кучета, заминаха за Турция на 7 февруари. Ръководителят им Емил Нешев обяви, че втора група няма да заминава. След завръщането им с тях ще разговаря психолог. 

Първото разрушително земетресение тази година в Турция беше регистрирано на 6 февруари.