Първите космически туристи се върнаха на Земята живи и здрави (видео)

Цената на пътуването в момента е $ 450 000, полета продължава около час

Топ
20:32 - 10 Август 2023
6343
Първите космически туристи се върнаха на Земята живи и здрави (видео)

Първите туристи на основаната от Ричард Брансън компания "Върджин Галактик" се завърнаха на Земята от полета си до ръба на космоса, продължил около час и десет минути, предаде Би Би Си. Мисията "Галактик 02" е преминала по план. На борда на ракетоплана на "Юнити" пътуваха британецът Джон Гудуин, Кейша Шахаф и дъщеря ѝ Анастейжа Майерс от Карибите (на снимките в заглавието), а също двама пилоти и инструктор на компанията.

Ракетопланът се издигна от космодрума "Америка" в пустинята на щата Ню Мексико. Около 55 минути след старта си той да се освободи от по-големия си кораб-носител и пое към ръба на космоса. Десетина минути по-късно апаратът се приземи в Ню Мексико.

Вижте тези 2 видеа:

Джон Гудуин, който е на 80 години, е сред първите, закупили си билет за космическото пътуване още през 2005 г. Той е бивш състезател по кану и е участвал в Олимпийските игри през 1972 г. Британецът страда от болестта на Паркинсон и иска да бъде вдъхновение за другите, отбелязва Асошиейтед прес.

Цената на билетите за вълнуващото космическо пътуване е 200 000 щатски долара, когато той купува мястото си на борда на мисията. Сега стойността им достига 450 хил. щатски долара. Въпреки солените цени, интереса е огромен.

Кейша Шахаф (46 г.) от Антигуа печели на лотария билета за пътуването до ръба на космоса, докато е във Великобритания. Тя решава да вземе и дъщеря си Анастейжа Майерс (18 г.), студентка в университета в Абърдийн. Двете са първите представителки на Карибите, полетели в космоса, както и единствените досега майка и дъщеря, стигнали заедно дотам.

Ракетоплана, който превози първите космически туристи

Това беше седмото пътуване на "Върджин Галактик" в космоса от 2018 г. насам, но първото с туристи със закупен билет. През юни компанията реализира първия суборбитален търговски полет. На борда бяха трима италианци, представляващи военновъздушните сили на страната и Националния изследователски съвет на Италия. Заедно с тях пътува инструктор на компанията. 

Около 800 души са в списъка на чакащите да полетят с "Върджин Галактик", съобщават от компанията, цитирани от Асошиейтед прес.