Първите саблеклюни кацнаха в Поморийското езеро

Любопитно
15:09 - 22 Март 2023
2019
Първите саблеклюни кацнаха в Поморийското езеро

Тази година астрономическата пролет съвпадна с пристигането на първите саблеклюни в лагуната на Поморийското езеро. Днес по време на мониторинг бяха наблюдавани около 30 птици, съобщи Радостина Ценова от Българската фондация "Биоразнообразие", цитирана от БТА. 

Саблеклюнът е един от значимите видове за солените лагуни, поради специфичните му екологични особености и тясна привързаност към солените водоеми, в които намира предпочитаната си храна от различни безгръбначни. След Атанасовското езеро в Бургас, Поморийската лагуна е втората по значимост зона в България за гнезденето на вида.

Саблеклюнът е защитен вид на национално и международно ниво. За съжаление, като повечето дъждосвирцови птици, търпи сериозно намаление поради загуба на подходящи местообитания, посочи Ценова. Тя каза, че орнитолози са наблюдавали и двойка стридояди върху новата дървена платформа в Поморийското езеро.

Стридоядът е вид, който рядко гнезди в България и миналата година беше потвърдено успешното му размножаване в Поморийската лагуна, обясни Ценова.