Първите украински пилоти на Ф-16 обучени след 1 година

Новини
20:48 - 11 Август 2023
4553
Първите украински пилоти на Ф-16 обучени след 1 година

Американският вестник The Washington Post (WP), цитирайки висши украински правителствени и военни служители, пише, че първата група от шестима украински пилоти - около половината от ескадрилата - няма да може да завърши обучението си за пилотиране на F-16 по-рано от следващото лято.

Стартът на обучението беше отлаган няколко пъти, пише вестникът. Въпреки че пилотите вече владеят английски, двама украински служители казват, че те ще трябва да преминат четиримесечен курс по английски в Обединеното кралство, за да научат терминологията на реактивните изтребители.

Това обучение ще се проведе съвместно с наземния персонал, който може да владее и по-слабо английски - според украински служители Дания е поискала да обучи целия персонал, а не само пилотите, пише WP. Министерството на отбраната на Дания отказа коментар.

И поради това, според украински служители, тя отлага началото на бойната подготовка, която се очаква да отнеме шест месеца, до януари. Втора група с приблизително същия размер ще бъде готова след шест месеца или около края на следващата година.

"Това се нарича протакане", каза украински служител. И двамата украински служители казаха, че не искат да бъдат прекалено критични към своите американски и европейски колеги от страх да не изглеждат неблагодарни.

Първоначално беше планирано обучението на украински пилоти на F-16 да започне през август, но на 1 август Си Ен Ен съобщи, че САЩ все още не са одобрили плана за обучение. Също така остава неясно кои страни ще предоставят F-16 за обучение и за самата Украйна след приключване на обучението. Седмица по-късно Пентагонът съобщи, че Джо Байдън е "дал зелена светлина за разрешаване и подкрепа на обучението".

Украинските власти настояват Киев да получи бойни самолети западен модел възможно най-скоро. Но американски служители не вярват, че подобни самолети могат да помогнат на сегашната украинска контраофанзива.