Първите ваксини - за лекарите и хората над 70

Дойде ли първата инжекция, всеки българин ще има безплатен достъп, обеща Борисов

Топ
12:31 - 03 Декември 2020
1552
Първите ваксини - за лекарите и хората над 70

Първите ваксини срещу коронавируса, които пристигнат у нас след Нова година, ще бъдат за лекарите, медсестрите, санитарите и полицаите. С предимство ще бъдат и хората над 70 години.Това е записано в националния план за ваксинация, представен днес пред премиера Бойко Борисов от шефа на координационния съвет за имунизацията проф. Красимир Гигов и здравния министър Костадин Ангелов.

„Планът реално е готов към момента, имаме готовност да започнем още утре, ако дойдат ваксините“, обясни проф. Красимир Гигов.

Премиерът Борисов отбеляза, че в момента, в който дойде първата ваксина, държавата ще е готова на всеки българин, който поиска, да му бъде поставена доброволно и напълно безплатно. Това гарантира и синхронът в общата работа между Националния оперативен щаб и ваксинационния щаб.

„Всички държави членки заедно инвестирахме в създаването на седем ваксини. Те ще дойдат по различно време, а всяка от тях има своята уникалност. Това е добре, защото когато бъдат доставени у нас, българските граждани ще са достатъчно информирани коя ваксина биха предпочели да си сложат“, категоричен бе министър-председателят Бойко Борисов. В момента се обсъжда на експертно ниво България да участва и в поръчка за доставка на осма ваксина, която ще е на пазара в края на 2021.