Първият ден на 48-ия парламент (ГАЛЕРИЯ)

Политика
10:53 - 19 Октомври 2022
1784
Първият ден на 48-ия парламент (ГАЛЕРИЯ)

След изборите дойде време за първо заседание на новото 48-то Народно събрание. Вотът на българите отреди място в пленарната зала на 7 политически сили - ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната“, ДПС, „Възраждане“, БСП, „Демократична България“ и „Български възход“.

Коалиция ГЕРБ-СДС има 67 депутатски места. „Продължаваме Промяната“ има 53 депутатски места. Движението за права и свободи е с 36 депутати. „Възраждане“ има  27 народни представители. „БСП за България“ е с 25 народни представители. „Демократична България“ има 20 народни представители. „Български възход“ е с 12 депутати.

В 48-ото Народно събрание жените са 57, а мъжете – 183.

Рамадан Аталай, Йордан Цонев и Джевдет Чакъров от ДПС са рекордьори по участия в парламенти. За Рамадан Аталай 48-ият парламент е 11-ият поред, в който е избран за народен представител. За първи път става депутат в 38-ото Народно събрание и оттогава без прекъсване е в парламента. Йордан Цонев и Джевдет Чакъров имат зад гърба си девет парламента, а 48-ото Народно събрание ще е десетото, в което участват. От ДПС е и най-младият народен представител – 25-годишната Набие Кабак. Доайен на парламента е 70-годишният Вежди Рашидов от ГЕРБ, който и удари първия звънец на новия парламент.  

Lupa.bg публикува галерия от снимки на депутатите в първия работен ден на парламента. Фотограф: Агнес Методиева