Първият депутатски звънец извести празника на Търновската конституция

БСП дойде за тържественото заседание в старопрестолния град

Политика
11:42 - 16 Април 2019
1981
Първият депутатски звънец извести празника на Търновската конституция

С възстановка на историческите събитията от 1879 г. в турския конак на  Кольо Фичето, където е заседавало Учредителното събрание във Велико Търново бе открита тържествената сесия на парламента. Изнесеното заседание днес е посветено на 140 г. от подписването на Търновската конституция. За всеобща изненада, в залата влезе и БСП. Заседанието бе открито с култовия звънец на първите депутати, а Цвета Караянчева сложи ръкавици, за да го натисне.

„Дойдохме, защото над партийните решения стои държавността, уважението и благоговението към хората които са създали Търновската конституция и са положили основата на държавата ни - модерна, правова, такава каквато я имаме", обясни присъствието на партията си в Търново лидерката на червените Корнелия Нинова. Социалистите обаче няма да се върнат в парламента до евроизборите.

Парламентарният шеф на герберите Даниела Дариткова призова заради историческия ден политиците да покажат единство. „Аз ще се опитам да ги убедя, че тогава когато времето покаже какво ние сме постигнали, тази оценка ще бъде не за всеки един от нас поотделно, а ще бъде за 44-то НС. Ще се забравят злободневията и споровете, както са забравени споровете между консерватори и либерали от онова време, и ще остане сътвореното.”, заключи тя.

На тържественото заседание присъстваха и президентът Румен Радев, представители на Конституционния съд, министри и известни парламентаристи.

 Снимки "24 часа"