Първият лебед за тази година кацна на варненския плаж (СНИМКИ)

Птицата идва на топло у нас от студения Скандинавски полуостров, не я хранете с хляб и зрънчо

Любопитно
15:15 - 10 Октомври 2022
4648
Първият лебед за тази година кацна на варненския плаж (СНИМКИ)

Първият лебед долетя във Варна и вече обитава плажа на морската столица. Птицата идва на топло у нас от далеч по-студения Скандинавски полуостров. По-късно се очаква да долетят и други.

Според орнитолози, за част от тях тук е сравнително по-благоприятен климатът и тяхното присъствие през зимните месеци се превръща в истинска атракция край топлия минерален извор на плажа.

Но специалистите предупреждават на лебеда да не се хвърлят парченца хляб или зърнени закуски, а семена. От години у нас има и гранули за патици, които също могат да бъдат използвани, ако имаме желание да се погрижим тях.

Птиците от Северна Европа са от защитения вид ням лебед, наречен така заради специфичния звук, който птиците издават. Те остават на варненския плаж до късна пролет, когато отново отлитат на север.

У нас се срещат четири вида, като най-често срещани са пойният и немият лебед. Можем да ги различим по цвета на човката – първите са с жълт цвят, а вторите – с оранжев.

Лебедите предпочитат местата, където се изливат топли тръби и сладководни води, които са пълни с микроорганизми. Изящните птици се хранят с растителна храна – планктон, корени на растения, зърно, а понякога и с жаби и попови лъжички.


СНИМКИ: БУЛФОТО