Първият медицински хеликоптер у нас все още не е лицензиран

Новини
12:54 - 02 Март 2024
1458
Първият медицински хеликоптер у нас все още не е лицензиран

Първият медицински хеликоптер у нас все още не е лицензиран заради забавяне. В позиция до Нова тв от транспортното министерство обясниха това с по-късното пристигане на въздушната линейка, а здравният министър обясни, че причината била техническа. 

„Има някои допълнителни технически проблеми, които се откриват в хеликоптера, който сега дойде в България и той трябва да бъде оборудван – дребни неща са, но той трябва да бъде напълно годен”, заяви Христо Хинков, министър на здравеопазването.

За технически проблем с първия ни хеликоптер загатна и транспортният министър вчера, но в минало време. „Това е приемно-предавателен протокол, при който са констатирани недостатъци, които естествено, че са отстранени към момента”, заяви министър Гвоздейков.

Така към днешна дата хеликоптерът има българска регистрация,

но очаква да бъде потвърдена летателната му годност – в срок до седмица.

След получаването на лиценз, всеки от шестимата пилоти трябва да премине обучение от още 10 летателни часа в българското небе – което изтегля срока за спасителните акции по въздух за края на март.

„От нас се иска да е осигурен медицински екип, да е осигурена базата с всичко необходимо за връзката на медицинския екип … ние сме готови с това”, заяви д-р Георги Деянов, директор на Центъра за спешна медицинска помощ по въздух.

Когато всички процедури бъдат завършени, именно Центърът за спешна помощ по въздух ще е точката на координация на действие при всяка потенциална акция в бъдеще.