Първият пациент с COVID-19 е от миналия ноември в Ухан

Болници в Ломбардия съобщават за бум на пневмониите още през декември 2019-а

Актуални новини
12:00 - 13 Март 2020
4200
Първият пациент с COVID-19 е от миналия ноември в Ухан

Китайското правителство е успяло да намери първия пациент с коронавирусната инфекция. Това е 55-годишен мъж от епицентъра на заразата - Ухан, който е бил хоспитализиран на 17 ноември миналата година с типичната двойна вирусна пневмония.

Досега китайските власти обявяваха, че за пръв път инфекцията се е появила на животинския пазар в мегаполиса през декември - данни, които световните учени отхвърлиха многократно. 

Около месец след първите данни за 55-годишния мъж здравните служби са докладвали между 1 и 5 нови случая всеки ден, като към 20 декември 2019 г. те вече са 60. Френски епидемиолози обаче допускат, че това не е пациент нула, а е твърде вероятно следите на първия заразен да отведат разследването откъде тръгна COVID-19 към септември. 

Според щатските вирусолози пък инфекцията е присъствала в Китай много отдавна, но не е била разпознавана от медиците, като в същото време онези лекари, които са се усъмнили, както е вече известно, са били притиснати да не огласяват случващото се.

Вчера италианските медии огласиха шокиращи данни за Ломбардия - още през декември болниците в провинцията бележат огромен ръст на атипични вирусни пневмонии при възрастни пациенти - повече от 50% в сравнение с данните им за сезони 2018 и 2017. По данните в Бергамо и Лоди още тогава е започнало препълване на клиниките с бързо влошаващи се хора.