Първият турски космонавт вече е на път към Земята

Свят
20:44 - 07 Февруари 2024
4314
Първият турски космонавт вече е на път към Земята

Капсулата „Драгон“, превозваща екипажа на международната космическа мисия „Аксиом – 3“(AX-3), част от която е и първият турски космонавт Алпер Гезеравджъ, е напуснала Международната космическа станция днес в 17:05 турско време (16:05 българско време), съобщава турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

Предвижда се, преди завръщането си на Земята, капсулата да извърши множество маневри за напускане на орбитата и да се приземи край бреговете на Флорида в рамките на 48 часа.

„За мен е голяма чест и радост, че бях част от първата пилотирана космическа мисия на Турция. Надявам се, че тази мисия ще вдхънови младите хора, които са нашето бъдеще. Осъществяването на мисията не е край, а начало на една нова ера в история на страната ни“, е заявил Гезеравджъ преди да напусне Международната космическа станция. 

Екипажът на мисията AX-3 излетя към Международната космическа станция от базата "Кенеди" в щата Флорида, САЩ на 19 януари.

По време на над 14-дневния си престой на Международната космическа станция Гезеравджъ е провел 13 научни експеримента.

Първоначално датата за завръщането на екипажа бе определена за 3 февруари, но е била отменяна три пъти поради неблагоприятни метеорологични условия, предаде БТА. 

Полетът на капсулата „Драгон“ ще бъде излъчен на живо в социалните мрежи на Анадолската агенция, Министерството на промишлеността и  технологиите и Турската космическа агенция.