Първият звънец бие, учители няма

Увеличението на учителските заплатите все още не е отразено по банковите карти, каза председателят на Сдружението на директорите в средното образование

Общество
20:02 - 14 Септември 2023
5177
Първият звънец бие, учители няма

"Училищата са готови за новата учебна година. Има недостиг на учители в различните региони и по различни премети, най-масово по математика, информационни технологии, природни науки. Всяка година е различна за себе си - нова за първокласниците и осмокласниците, които сменят образователния етап".

Това каза Първият  Асен Александров, директор на столичното 51-во Средно училище "Елисавета Багряна" и председател на Сдружението на директорите в средното образование.

Той подчерта, че увеличението на заплатите все още не е отразено по банковите карти на учителите:

"От парламента е решено, че средните заплати в сектора трябва да бъдат 120% от средната за страната. След като се увеличава средната за страната, трябва да се увеличават и тези на учителите. Ако не продължи тенденция за актуализиране на учителските заплати, може да се окажем без преподаватели по важни предмети".

В предаването "Нещо повече" Александров оцени като положителни промените в провеждането на националното външно оценяване в 4, 7 и 10 клас, втори дати за изпит на учениците, които не са успели да се явят на редовните, различни дати на изпитите в 7 и 10 клас. Адекватно според него е и решението медицинските бележки да се издават само по електронен път.

По думите на директора не само училището трябва да решава проблемите на учениците със зависимостите, в битката трябва да се включат и други институции. 

През новата учебна година учениците от 1 до 12 клас са 702 000, като над 57 000 от тях са първокласниците. 

Интервюто на Андрей Борисов с Асен Александров в предаването "Нещо повече" можете да чуете в звуковия файл.