Първо отхвърлено предложение на Макрон в парламента

ЕС
13:27 - 13 Юли 2022
3158
Първо отхвърлено предложение на Макрон в парламента

Френското правителство претърпя първото си поражение в парламента, след като управляващата партия на президента Еманюел Макрон загуби мнозинството си на изборите миналия месец.

Националното събрание отхвърли предложение за предоставяне на правомощия на правителството да изисква от пътниците да представят доказателство за ваксинация или отрицателен тест за Ковид-19 при влизане във Франция.

При поражението с 219 срещу 195 гласа всички основни опозиционни партии - крайнодясното Национално обединение (RN), крайнолявата LFI и десните Републиканци (LR) - се обединиха срещу правителството на малцинството.

"Обстоятелствата задължават правителството да се вслуша в опозиционните партии, което в момента му е малко трудно да направи", заяви пред радио Sud водещият депутат от Републиканската партия Оливие Марлеи.

Премиерът Елизабет Борн осъди обструкциите, а съюзниците ѝ се опитаха да подчертаят как така наречените "крайности" - крайнодясната и твърдата левица - са се обединили.

"Явен сговор между крайностите, всяка от тях аплодира другата", написа в Twitter депутатката Мод Брежон от партията на Макрон "Република в движение" заедно с видеоклип.

Съпартиецът на управляващата партия Реми Ребейрот разкритикува "атмосферата като на футболен мач" по време на дебата, където ораторите редовно са били освирквани.